EIB Global će pojačati podršku za zelenu tranziciju, digitalizaciju i povezanost na Zapadnom Balkanu

Na samitu lidera Berlinskog procesa u Tirani, potpredsjednica EIB Tereza Červinska navela je da podrška te finansijske institucije procesu proširenja EU ne jenjava

794 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EIB
Foto: EIB

EIB Global, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti van Evropske unije (EU), objavio je danas da će pojačati podršku za zelenu tranziciju, digitalizaciju i povezanost na Zapadnom Balkanu.

Na samitu lidera Berlinskog procesa u Tirani, potpredsjednica EIB Tereza Červinska navela je da podrška te finansijske institucije procesu proširenja EU ne jenjava, navedeno je u saopštenju.

"Ona doprinosi većoj povezanosti i zelenoj tranziciji, omogućujući regionu da iskoristi pogodnosti koje donose digitalna agenda i jačanje obrazovnog i zdravstvenog sistema. Od 2009. godine EIB je obezbijedila gotovo 11 milijardi evra za finansiranje investicija javnog i privatnog sektora na Zapadnom Balkanu", kazala je ona.

Červinska je podsjetila da je EIB finansirala transevropske energetske mreže i obezbijedila inkluzivno finansiranje za mala i srednja preduzeća (MSP), što su investicije koje u fizičkom i ekonomskom smislu povezuju region sa EU i podstiču konvergenciju.

"Svi se slažemo da je potrebno poboljšati upravljanje, pojednostaviti propise, iskoristiti digitalnu tranziciju, ojačati konkurentnost podsticanjem trgovine i povećavanjem uloge privatnog sektora, kao i bržim uvođenjem energije iz obnovljivih izvora. Potpuno smo svjesni da te preporuke nije lako sprovesti, ali vjerujemo da zajedno – između ostalog i kroz Berlinski proces – možemo iskoristiti proces pristupanja kako bismo podstakli konvergenciju i ubrzali napredak regiona ka članstvu u EU", dodala Červinska.

Naglašeno je i da, u saradnji sa Evropskom komisijom i drugim partnerima u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), EIB Global aktivno radi na razvoju održivih investicija, uključujući projekte za uvođenje čiste i obnovljive energije u privatnom i javnom sektoru.

Podsjeća se da je ta banka tokom 2023. godine već ugovorila investicije u iznosu većim od 700 miliona eura, poput namenske kreditne linije vrijedne 100 miliona eura za finansiranje projekata MSP u oblasti energetske efikasnosti i obnovljive energije u Sjevernoj Makedoniji.

Takvi projekti, kako je ocijenjeno iz banke, dokaz su riješenosti EIB u cilju podsticanja održivog rasta i unaprjeđenja investicione klime u regionu.

Tokom 2023. godine EIB Global je finansirao dopunske kredite u vrijednosti od 120 miliona eura za modernizaciju gradskog saobraćaja u Sarajevu i projekat rehabilitacije puteva u Srbiji, koji će saobraćajnu mrežu učiniti bezbjednijom i pouzdanijom i podstaći privredni rast.

Preko EIB Global, kako je naglašeno, EIB namjerava da nastavi da podržava modernizaciju ključne infrastrukture za povezanost širom regiona.

To uključuje proširenje željezničke mreže u Albaniji u pravcu Crne Gore, koridora 8 u Sjevernoj Makedoniji, dionice željezničkog koridora 10 u Srbiji, kao i drumskog koridora 5c u Bosni i Hercegovini.

Bonus video: