Manojlović smijenjen, Radojka Jeretin v.d. direktorica EPCG-Željezare Nikšić

Vučinić kazao da je situacija u fabrici veoma loša zbog nepoštovanja biznis plana i da će menadžment u kratkom roku napraviti presjek stanja i insistirati da se sprovedu odluke Odbora i stabilizuje stanje u fabrici

33877 pregleda 53 reakcija 53 komentar(a)
Odbor direktora, Foto: Svetlana Mandić
Odbor direktora, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.10.2023. 15:18h

Odbor direktora EPCG Željezara Nikšić odlučio je da smijeni izvršnog direktora tog preduzeća Đorđija Manojovića, a da na njegovo mjesto, za vršioca dužnosti, postavi pravnicu iz tog preduzeća Radojku Jeretin.

Prema riječima predsjednika Odbora direktora EPCG Željezara Nikšić, Maksima Vučinića, za Manojlovićevu smjenu, zbog nesprovođenja biznis plana, glasali su svi prisutni članovi. Sjednici su, osim njega, prisustvovali i Milinko Čvorović, Đorđije Garčević, Lidija Nikolić i Fuad Feratović, dok sjednici nijesu prisustvovali Radovan Đikanović i Ratko Dubljević.

Prema riječima Vučinića, situacija u fabrici je veoma loša zbog nepoštovanja biznis plana, a menadžment će u kratkom roku napraviti presjek stanja i insistirati da se sprovedu odluke Odbora i stabilizuje stanje u fabrici.

„Situacija u fabrici je loša zbog nepoštovanja biznis plana i nekih, da kažem, nepotrebnih kašnjenja koja su u samom startu, kad se krenulo sa radom u Željezari, napravljena. Mislim na registrovanje za javne nabavke, projektne zadatke, zbog kašnjenja određenih stavki čiji su rezultati imput za sledeće korake. Što se tiče ulaganja, imali smo to lančano kašnjenje“, kazao je Vučinić.

Istakao je da je strateški plan opšte poznat, a to je da se interno organizuje obezbjeđenje koje će služiti i Željezari i čitavoj imovini EPCG, da se u što skorijem roku poveća kapacitet solarne elektrane i poveže na mrežu i da se nastavi sa radom i mnogo boljom dinamikom u proizvodnji konstrukcija i podkonstrukcija u Željezari.

Što se tiče čelika stvar je, kako je istakao, prilično jasna, i da se to, smatra on, na početku znalo već bi imali strateškog partnera.

„Trudimo se da se što prije nađe neko rješenje koje će obnoviti baznu proizvodnju, ali najbolje rješenje je da se nađe strateški partner. Imaćemo u vrlo kratkom roku dva javna poziva od strane EPCG na kojima će se tražiti strateški partner, a paralelno s time tražiće se i posrednik koji bi u slučaju da se ne javi strateški partner na oglasu, pomogao da se nađe“, istakao je Vučinić.

Vučinić
Vučinićfoto: Svetlana Mandić

Predsjednik Sindikata EPCG Željezara Nikšić Ivan Vujović, kazao je da su Manojloviću zahvalni na izvanrednoj saradnji, na ljudskom odnosu prema radnicima i što je od početka bio uz njih i dio njih.

„To ne možemo zaboraviti. Što se tiče druge stvari vezano za biznis plan – da li je krivica njegova ili nekog drugog, ne znam. Odlučeno je tako kako je odlučeno. Nas ne zanima ko je vršilac dužnosti. Na njima je da rade, a na nama da slušamo ono što nam kažu, tako da nastavljamo naše aktivnosti i spremni smo da doprinesemo ovoj fabrici“, rekao je Vujović.

Vujović
Vujovićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, Elektroprivredi su poslali fakture o odrađenim poslovima u Željezari počev od 23. februara i očekujuda će i uskoro to biti i plaćeno.

„Najavljeni su nam neki novi programi u Željezari – betonski i rešetkasti stubovi i armaturne mreže. Nadam se da će uskoro biti puštena u rad solarna elektrana na krovu pogona Vučionice, kao i nove elektrane za zemlji“, rekao je Vujović.

EPCG Željezara
EPCG Željezarafoto: Svetlana Mandić

Smijenjeni direktor je za ujutro najavio konferenciju za novinare na kojoj će dati osvrt na njegovo rukovođenje fabrikom i razloge smjene.

Imovinu nikšićke fabrike početkom godine za 20 miliona eura od turskog „Tosčelika“ kupila je EPCG.

Bonus video: