Milatović precrtao Žugića

Predsjednik države povukao predlog Mila Đukanovića. Iz kabineta Jakova Milatovića najavili da će uskoro biti upućen predlog parlamentu za guvernera Centralne banke

65121 pregleda 206 reakcija 78 komentar(a)
Mandat Žugiću istekao u oktobru 2022.godine: Žugić i Đukanović, Foto: Boris Pejovic
Mandat Žugiću istekao u oktobru 2022.godine: Žugić i Đukanović, Foto: Boris Pejovic

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović povukao je predlog bivšeg predsjednika Mila Đukanovića za imenovanje Radoja Žugića za guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG), potvrđeno je “Vijestima” u kabinetu predsjednika.

Milatović je odluku o povlačenju Đukanovićevog predloga uputio parlamentu.

“Uskoro će biti upućen predlog parlamentu za čelnika ove regulatorne institucije”, kazali su u kabinetu.

Prema Zakonu o CBCG guvernera imenuje Skupština na predlog predsjednika države. Guverneru mandat traje šest godina i može biti imenovan najviše dva puta uzastopno.

Doskorašnji predsjednik države Milo Đukanović krajem septembra prošle godine uputio je bivšoj predsjednici Skupštine Danijeli Đurović predlog da se guverner CBCG Radoje Žugić ponovo imenuje na tu poziciju, ali Đurović je taj predlog držala u fioci i nije ga stavila da se poslanici o njemu izjasne.

Guvernera imenuje Skupština na predlog predsjednika države: Milatović
Guvernera imenuje Skupština na predlog predsjednika države: Milatovićfoto: Boris Pejović

Žugiću je zvanično mandat u vrhovnoj monetarnoj instituciji istekao sredinom oktobra prošle godine.

Iz Kabineta Đurović “Vijestima” je u maju rečeno da “zbog nemogućnosti još uvijek aktuelnog predsjednika države da uskladi svoje međunarodne aktivnosti sa radom Skupštine u proteklom periodu nije došlo do stavljanja ovog predloga u skupštinsku proceduru”.

Žugić slovi za jednog od ključnih Đukanovićevih ljudi od povjerenja. On je prvi put u CBCG došao u oktobru 2010. godine (kao čovjek blizak Đukanoviću), nakon što je DPS s te pozicije uklonio Ljubišu Krgovića. Žugić prvi put u CBCG ostaje do kraja 2012. godine, kada mu je Đukanović tražio da dođe na mjesto ministra finansija, koje je pokrivao do izbora prelazne Vlade u prvoj polovini 2016. godine.

Skupština je 30. septembra 2016. godine na predlog tadašnjeg predsjednika države Filipa Vujanovića izabrala ponovo Žugića za guvernera.

U Savjetu CBCG upražnjeno je jedno mjesto viceguvernera nakon što je u februaru Skupština razriješila Mija Radonjića na lični zahtjev sa te pozicije, drugom viceguverneru Nikoli Fabrisu istekao je mandat i on je i dalje u CBCG, dok trećem viceguverneru Zorici Kalezić mandat ističe u decembru naredne godine.

U Savjetu CBCG je upražnjeno jedno mjesto od decembra 2019. godine kada je s te pozicije Zorica Kalezić izabrana za viceguvernera umjesto Irene Radović.

Riječ je o poziciji koja je trebalo da se popuni na predlog skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

“CBCG je dopisom od 11. 2. 2021. Skupštini ukazala da je imenovanjem člana Savjeta za viceguvernera ostalo upražnjeno mjesto jednog člana Savjeta koji nije zaposlen u CBCG”, rečeno je ranije “Vijestima” u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

“Vijesti” do zvaničnog odgovora zašto nije pokrenuta procedura za popunu ovog upražnjenog mjesta nijesu došle od prethodnog saziva parlamenta.

Skupština bira četiri člana Savjeta CBCG, a na njen predlog u njemu su sada Milorad Jovović, Ruždija Tuzović koji su izabrani u julu 2018. godine zajedno sa Nikolom Milovićem.

Milović je nedavno podnio ostavku na mjesto u Savjetu jer je u parlamentu imenovan za poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Savjet CBCG čine guverner, tri viceguvernera i još četiri člana koja imenuje Skupština na predlog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije.

U Savjetu CBCG su upražnjena dva od četiri mjesta koja imenuje Skupština na predlog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije

Bonus video: