Vuković najozbiljniji kandidat za ministra finansija

"Nije član nijedne političke partije. Vuković je dugogodišnji kadar u bankarskom sektoru, sa značajnim iskustvom u javnim finansijama", rekao je izvor "Vijesti" uključen u pregovore o kadrovskim rješenjima

42702 pregleda 97 reakcija 54 komentar(a)
Vuković, Foto: Privatna arhiva
Vuković, Foto: Privatna arhiva

Bivši generalni direktor Direktorata državnog trezora, diplomirani ekonomista Novica Vuković najozbiljniji je kandidat za ministra finansija, saznaju Vijesti od izvora bliskih mandataru za sastav 44. Vlade.

Predlog za ministra finansija će najvjerovatnije biti Vuković, koji je „stručni kadar“, rekao je jedan od sagovornika .

"Nije član nijedne političke partije. Vuković je dugogodišnji kadar u bankarskom sektoru, sa značajnim iskustvom u javnim finansijama, prilikom saradnje tokom karijere i direktnim radom kroz jedno od najvažnijih mjesta u resoru finansija - pomoćnika ministra za državni trezor. Znanje i profesionalizam u dugoj i bogatoj karijeri su ga kandidovali za odgovorne pozicije, a u dosadašnjim angažmanima se pokazao veoma efikasnim u rješavanju problema i ostvarivanju rezultata", rekao je Vijestima izvor, uključen u pregovore o kadrovskim rješenjima.

Prema biografiji, Vuković ima iskustvo upravljanja aktivom i pasivom banke, operacijama na finansijskom tržištu i trezorskim poslovanjem u NLB banci, na javnom konkursu je izabran za generalnog direktor Direktorata državnog trezora Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a na tom mjestu je bio i u Ministarstvu finansija. Na čelu državnog trezora bio je od oktobra 2021. do oktobra 2022. godine, da bi karijeru nastavio u privatnom sektoru.

Prema podacima iz biografije, Vuković se konstantno stručno usavršavao. Učestvovao je u značajnijim projektima, među kojima je implementacija i uvođenje platnog prometa u komercijalne banke, s ciljem jačanja bankarskog sektora i transformacije platnog prometa. Bio je i član tima u procesu spajanja Komercijalne banke i NLB banke, a radio je i na programu podrške Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i NLB banke projektu "Žene u biznisu".

U NLB banci je bio od 2004. do oktobra 2021. godine, prošao je sve pozicije od pripravnika u Sektoru za platni promet, preko samostalnog referenta za praćenje plasmana i sredstava u Sektoru Back Office i savjetnika, do direktora sektora upravljanja bilansnim odnosima i operacijama na finansijskim tržištima, kao i direktora područja podrške poslovanju pravnim licima.

Bio je i konsultant u procesu upravljanja bilansnim odnosima i likvidnošću banke u Lovćen banci. Trenutno je u Adriatik banci direktor upravljanja bilansnim odnosima i likvidnošću banke.

Vuković je i ovlašćeni državni revizor, sudski vještak ekonomsko - finansijske struke, investicioni savjetnik, projekt menadžer. Pored ostalog, u Sloveniji se edukovao za upravljanje aktivom i pasivom, u Agenciji za transfer finansijskih tehnologija.

Bonus video: