Partneri Blaža Đukanovića tvrde da država nije poštovala ugovor

Ivan i Slaven Burzanović saslušani u Privrednom sudu u sporu koji “BB Hidro” vodi protiv države

10100 pregleda 13 komentar(a)
Traže izmaklu dobit za malu hidroelektranu na Slatini: Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Traže izmaklu dobit za malu hidroelektranu na Slatini: Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Firma “BB Hidro” ispunila je na vrijeme sve obaveze koje su bile definisane Ugovorom o koncesiji za gradnju male hidrocentrale (mHE) na rijeci Slatini u Kolašinu, dok država nije na vrijeme ispunila svoje ugovorene obaveze, niti je odgovarala na brojne urgencije koje je dobijala.

To su juče u Privrednom sudu kazali braća Ivan i Slaven Burzanović koji su saslušavani u svojstvu svjedoka u sudskom sporu koji ova privatna firma vodi protiv države zbog stopiranja gradnje ove mHE.

Firma BBH čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, od države traži naknadu štete i izmaklu dobit, jer im je onemogućeno da grade malu hidroelektranu (mHE) “Slatina” na vodotoku istoimene rijeke u Kolašinu i pored toga što im je po osnovu ugovora o koncesiji iz 2017. godine izdata energetska dozvola za to. Igor Burzanović je suosnivač kompanije. Vrijednost spora treba da utvrdi vještak.

Braća Burzanović su na saslušanju detaljno ispričali kako je tekao postupak prikupljanja dokumentacije kako bi mogli da grade mHE “Slatina”, za koju su krajem 2014. zatražili izdavanje energetske dozvole. Ukazali su da je, između ostalog, završen glavni projekat a da nisu bili sređeni imovinsko-pravni odnosi, što je izuzetno bitno jer su u roku ispunili svoju obavezu a država nije.

Ivan Burzanović je naveo da je firma tek 2020. dobila ugovor o zabilježbi i ugovor o koncesiji jer je odrađen glavni projekat sa revizijom i riješeni imovinsko-pravni odnosi, koji su bili uslov za dobijanje građevinske dozvole. Kazao je i da su na vrijeme uplatili novac za eksproprijaciju zemljišta za ovaj projekat.

Naveo je ni da do danas nemaju zabilježbu koja je sprovedena na privatnim parcelama, koje su kupili i dobili odluku Vlade i zašto su dali novac.

“Ukupno je bilo devet zahtjeva i urgencija za produženje prve faze ugovora o koncesiji i ni na jedan nismo dobili odgovor”, kazao je on.

On je rekao da su državi odgovorili uredno na sve zahtjeve, da im je traženo i produženje bankarske garancije koja je bila pokriće za ugovor o koncesiji da će koncesionar izvesti radove iz prve i druge faze.

Slaven Burzanović je, između ostalog, saopštio da su za bankarsku garanciju dali 30 hiljada eura a da su za izradu studije lokacije dali nepune 53 hiljade eura.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Radomirka Raičević je kazala da su kontradiktorne izjave advokata i svjedoka da li su nepokretnosti koje su oni platili u postupku eksprorijacije prenesene na ovu firmu, jer iz iskaza advokata proizilazi da su parcele koje su bile u vlasništvu države prešle na “BB Hidro”, a da jedino nisu prešle parcele koje su bile u privatnom vlasništvu. Ove navode Raičevićeve, negirala je advokatica BBH Milja Đuranović.

Bonus video: