Generalni sekretar Svjetske carinske organizacije u posjeti CG: "Carinska služba je tu da podrži razvoj zemlje"

"Prošlo je nešto više od 12 godina od posljednje posjete generalnog sekretara SCO i siguran sam da je u tom periodu crnogorska carinska služba, ali i sama država Crna Gora napredovala"

2307 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

U savremenim uslovima carinska služba je tu da podrži i osnaži ekonomski rast i razvoj svake zemlje i doprinese prosperitetu, saglasni su direktor Uprave prihoda i carina (UPC), Vladimir Bulajić i generalni sekretar Svjetske carinske organizacije (SCO), Kunio Mikurija, koji je u službenoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz UPC.

Kako se navodi, Bulajić i Mikurija, su sa saradnicima, razgovarali o jačanju saradnje u daljem razvoju modernog i efikasnog carinskog sistema i unaprjeđenja organizacionih kapaciteta UPC.

"Prošlo je nešto više od 12 godina od posljednje posjete generalnog sekretara SCO i siguran sam da je u tom periodu crnogorska carinska služba, ali i sama država Crna Gora napredovala. Ne samo infrastrukturno, nego i u smislu kadrovskog potencijala i uopšte razvoja sistema rada", kazao je Bulajić.

Mikurija je istakao da mu je jako drago što je direktor stavio akcenat na profesionalizam carinske službe.

“Smatram da carinske službe treba da budu usko stručne, kao i visoko profesionalne u samom radu, jer na taj način doprinose dobrobiti svih građana. U savremenim uslovima carinska služba je tu da podrži i osnaži ekonomski rast i razvoj svake zemlje i doprinese prosperitetu, ali sve to kroz povezivanje na granici. Tu je jako važna uloga savremene i profesionalne carinske uprave, koja će svojim radom izgraditi povjerenje kako fizičkih lica, tako i poslovne zajednice. Pored toga što carinarnice i granični prelazi služe kao most za povezivanje država, sa druge strane njihova je uloga da zaštite građane i državu od nelegalne trgovine. To je osnov za regionalnu saradnju i za integraciju crnogorske privrede u globalni trgovinski sistem", kazao je Mikurija.

"Predstavnici Uprave prihoda i carina su prezentovali tekuće aktivnosti, kao i planove za poboljšanje carinskog sistema u cilju kreiranja moderne i snažne carinske službe koja će odgovoriti svim izazovima koji su pred njom u ovom periodu. Tokom posjete Upravi prihoda i carina, generalni sekretar SCO susreo se i sa premijerom, Dritanom Abazovićem i ministrom finansija, Aleksandrom Damjanovićem", piše u saopštenju.

Abazović je istakao značaj međunarodne saradnje sa SCO, koja je na izuzetno visokom nivou i izrazio želju da se ona i dalje unapređuje u smislu podrške SCO unapređenju organizacionih kapaciteta Uprave prihoda i carina.

"Naglasio je i rekordne rezultate koje je UPC ostvarila kada je u pitanju zapljena krijumčarene robe, prije svega cigareta i kokaina, po čemu je Crna Gora kada se uzme u obzir veličina zemlje i obim prometa i tranzita, broj jedan u svijetu", dodaje se.

Damjanović je kazao da je posjeta Mikurije sjajna prilika da se naprave određena poređenja nakon 12 godina kada je u pitanju funkcionisanje UPC, naglasio značaj saradnje sa SCO i neophodnost podrške koju Svjetska carinska organizacija pruža Crnoj Gori.

Tokom sastanka emitovan je i promo film o radu crnogorske carinske službe.

"Delegacija je posjetila i granični prelaz Dobrakovo na granici sa Srbijom. Posjeta generalnog sekretara bila je prilika da se prvi čovjek SCO upozna sa funkcionisanjem carinske organizacije Crne Gore i da se identifikuju novi modaliteti za jačanje saradnje sa SCO", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: