DRI: Neusklađenost poslovanja Morskog dobra sa više zakona

DRI je izrazio pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja "Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore"

5666 pregleda 5 komentar(a)
DRI, Foto: DRI
DRI, Foto: DRI

Revizijom pravilnosti Godišnjih finansijskih izvještaja "Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore" - Budva za 2022. godinu utvrđena su odstupanja i neusklađenosti poslovanja sa: Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o radu, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o državnoj imovini, Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i popisu stvari u državnoj svojini, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini i Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za pravna lica registrovana za obavljanje privredne djelatnosti i druga pravna lica.

To je saopšteno iz Državne revizorske institucije (DRI) koja je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja "Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore" Budva za 2022. godinu.

"Na bazi sprovedene revizije i Izjašnjenja subjekta revizije na Preliminarni izvještaj o reviziji, nadležni Kolegijum DRI u sastavu senator Zoran Jelić (rukovodilac Kolegijuma) i senator dr Milan Dabović (član Kolegijuma), izražava pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja "Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore" - Budva za 2022. godinu", piše u saopštenju DRI.

Poručili su da je revizijom utvrđeno da postoji znatna neusklađenost između planiranih i ostvarenih prihoda i rashoda.

"Uvidom u računovodstvenu dokumentaciju, utvrđeno je da su ugovori o djelu zaključivani i za poslove koji su predviđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji koji je važio u momentu zaključenja ugovora. Ugovori o privremenim i povremenim poslovima zaključivani su za period duži od 120 radnih dana u kalendarskoj godini, kao i za poslove koji zahtjevaju određena znanja i stručnost, i koji su sistematizovana aktom o sistematizaciji. U Centralnom registru privrednih subjekata nije evidentirana vrijednost osnovnog kapitala Preduzeća", kazali su iz DRI.

Iz te institucije su naveli da je u postupku revizije utvrđeno da je većina zaključenih ugovora o korišćenju morskog dobra iz 2019. godine, sa istim zakupcima aneksirana i naredne četiri godine, pod istim uslovima i cijenama zakupa, te je prepoznat rizik propuštene dobiti, obzirom na inflaciju i skok cijena po kojima zakupci izdaju i naplaćuju plažni mobilijar.

"Takođe, Odlukom o davanju u zakup/na korišćenje djelova morskog dobra prema programu privremenih objekata u zoni morskog dobra i Atlasu crnogorskih plaža i kupališta definisani su kriterijumi i podkriterijumi za izbor najpovoljnijeg ponuđača na način da se smanjuje mogućnost drugim zainteresovanim pravnim/ fizičkim licima da učestvuju u pozivu. Realizacija nabavki u odnosu na zadnju izmjenu plana iznosila je 34% za 2022. godinu, sa značajnim učešćem jednostavnih nabavki u odnosu na planirane, što upućuje na slabosti u planiranju javnih nabavki", piše u saopštenju DRI.

Nadležni Kolegijum skreće pažnju da Preduzeće treba da u saradnji sa Vladom obezbijedi sprovođenje postupka reorganizacije i statusnih promjena Javnog preduzeća u skladu sa Zakonom o unaprjeđenju poslovnog ambijenta i Zakonom o privrednim društvima.

"Kroz reorganizaciju Preduzeća treba definisati i način sticanja kapitala, korišćenja i evidentiranja imovine. "Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore" Budva dužan je da do 17. novembra 2023. godine dostavi DRI Plan aktivnosti za realizaciju izdatih preporuka i do 17. aprila 2024. godine Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama"m poručili su iz DRI.

Nadležni Kolegijum DRI utvrdio je da se sa sadržajem Izvještaja upozna: Upravni odbor kao organ upravljanja Preduzeća; Vlada i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma radi preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti i unapređenja položaja Preduzeća i jačanja odgovornosti u upravljanju javnim finansijama i Odbor za ekonomiju, finansije i budžet i Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore.

Bonus video: