Pred vještacima oprema iz fri-šopova

Bivši zakupac slobodnih carinskih prodavnica tužio državne Aerodrome i traži naknadu štete od 270 hiljada

8204 pregleda 0 komentar(a)
Od prošlog petka (13. oktobar), on u proseku posećuje tri porodice dnevno da bi im preneo vesti o smrti najbližih., Foto: BORIS PEJOVIC
Od prošlog petka (13. oktobar), on u proseku posećuje tri porodice dnevno da bi im preneo vesti o smrti najbližih., Foto: BORIS PEJOVIC

Vještaci mašinske i finansijsko-ekonomske struke vršiće popis i procjenu potencijalnih oštećenja inventara firme “Regal impex” na aerodromima u Podgorici i Tivtu, povodom spora koji je ta kompanija pokrenula protiv Aerodroma Crne Gore (ACG) zbog izbacivanja njihove opreme iz carinske prodavnice na ovim aerodromima.

To je odlučeno na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu povodom tužbe kojom firma “Regal” od Aerodroma potražuje nadoknadu štete od 271,64 hiljade eura zbog izbacivanja njihovog inventara iz slobodne carinske prodavnice (SCP) na aerodromu u Podgorici i Tivtu. Postupak je prethodno ponovo započet zbog promjene sudije, pa je umjesto Faruka Mušovića predmet u nadležnosti sutkinje Nine Jovović.

Punomoćnica “Regala” je na jučerašnjem ročištu tražila saslušavanje svjedoka i zakonskog zastupnika.

Sutkinja Jovović je usvojila raniji predlog advokatice Aerodroma Sanje Lugonje, i za taj zadatak odredila je dva vještaka, finansijsko-ekonomske i mašinske struke. Zbog obima vještačenja, nastavak spora zakazan je za januar naredne godine.

Traže nadoknadu od 2020. i 2021.

“Regal” je 2006. godine zakupio poslovne prostore u terminalnim zgradama aerodroma u Podgorici i Tivtu, a onemogućeno mu je korišćenje 22. oktobra 2020. godine kada je zabranjen pristup objektima. Aerodromi su, nakon tendera krajem 2018. godine, izabrali novog zakupca fri-šopova - irsku kompaniju “Air Rianta International” i tvrde da ugovor sa “Regalom” nije više na snazi.

“Regal” je pred Privrednim sudom izgubio prvi spor protiv ACG kojim je tražio 1,9 miliona eura za izmaklu dobit i na tu presudu je uložio žalbu Apelacionom sudu koji je oborio prvostepenu presudu i vratio je Privrednom sudu na ponovno odlučivanje. Prvom tužbom “Regal” je tražio da ostane zakupac SCP-a na aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Advokatica ove firme je prethodno tražila da se sasluša vještak Omer Markišić, koji je ranije radio procjenu postojećih stvari, dok je njegov nalaz pokazao da su inventar i oprema u svojini “Regala” izmješteni bez ikakve identifikacije, popisa i stručnog razmontiranja pri čemu su uništeni.

Zbog toga, “Regal” od Aerodroma traži naknadu štete i isplatu 170.462 eura sa zateznom kamatom od decembra 2020, kao i 101,17 hiljada eura od februara 2021. godine.

ACG je u cjelosti osporio tužbu jer je zasnovana na nalazima i mišljenjima vještaka Markišića koji, kako tvrde, prema sopstvenom priznanju nije vršio procjenu opreme i inventara iako su stvari složene i obezbijeđene od spoljih uticaja. Oni kažu da je Markišić vještačenje vršio na osnovu dostavljenih spiskova, faktura i carinskih deklaracija što ne mora da odgovara stanju na licu mjesta i da je opremu tretirao kao novu, bez obzira na godine i amortizaciju.

Bonus video: