Poslovali dobro, uštedjeli na struji

Dobri rezultati rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Tivta i Kotora

5298 pregleda 1 komentar(a)
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini, Foto: Siniša Luković
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini, Foto: Siniša Luković

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Tivat-Kotor iz Tivta (PPOV) na Klačini, prošlu poslovnu godinu završilo je sa neto dobiti od 6.721 euro.

Ta dobit je odlukom osnivača ostavljena kao neraspoređena i pridodata do sada ostvarenoj, pa PPOV tako sada u svom poslovnom saldu ima akumuliranih ukupno skoro 180.000 eura neraspoređene dobiti iz prošle i ranijih godina.

Zajednička firma opština Tivat i Kotor zapošljava 10 radnika.

PPOV, na čijem je čelu izvršni direktor Stefan Čobanković, lani je ostvario ukupne prihode u iznosu od 541.657 eura od čega su prihodi od pružanja usluga prečišćavanja otpadnih voda koje su pružene lokalnim vodovodnim i kanalizacionim preduzećima Tivta i Kotora iznosili 534.574 eura.

Ukupni poslovni rashodi PPOV lani su bili 534.893 eura, od čega je najviše novca, 150.809 eura, utrošeno na zarade, naknade zarada i ostale lične rashode zaposlenih na postrojenju. PPOV je lani proizvelo nešto preko 955 tona kanalizacionog mulja koji je preuzela firma “Montelea” iz Podgorice i izvezla za Albaniju.

Sanacija opreme u bazenima uticala je na značajno smanjenje utroška električne energije jer je nakon opravke, značajno olakšan rad.

To je rezultiralo da je ukupna potrošnja struje na PPOV lani iznosila 894.092 kilovat sata ili 68.236 eura, što je drastično manje nego godinu ranije kada je PPOV potrošio 1.159.856 kilovat sati struje, vrijednosti 85.404 eura.

Na osnovu analiza prečišćenje otpadne vode koja kao proizvod izlazi iz PPOV i biva ispuštena u more podmorskim ispustom u zalivu Trašte, utvrđeno je da tivatsko-kotorsko postrojenje zadovoljava sve tražene parametre za tri osnovna parametra iz aktuelnog Zakona o upravljanju komunalnim otpadnim vodama (hemijska potrošnja kiseonika, biološka potrošnja kiseonika i ukupne suspendovane materije) sa efikasnošću prečišćavanja koja se kreće od 88,87 do 95,86 odsto.

Bonus video: