Održana sjednica Senata Prijestonice Cetinje: Usvojen Program razvoja za 2024. godinu

"Programom razvoja Prijestonice za 2024. godinu planirana je realizacija 11 projekata ukupne vrijednosti 8.750.000,00 eura", navodi se u saopštenju

6488 pregleda 11 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Deveta sjednica trećeg saziva Senata Prijestonice, kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, održana je danas na Cetinju, saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

"Na sjednici je usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu, kao dokument kojim se definišu najvažniji infrastrukturni i razvojni projekti Prijestonice, Izvještaj o realizaciji Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2023. godinu i Izvještaj o radu Senata Prijestonice za 2023. godinu sa finansijskim izvještajem", navodi se u saopštenju.

Programom razvoja Prijestonice za 2024. godinu planirana je realizacija, kako se dodaje u saopštenju, 11 projekata ukupne vrijednosti 8.750.000,00 eura, koji se odnose na trajno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, unaprjeđenje i razvoj komunalne, sportske, turističke i društvene infrastrukture, otvaranje novih radnih mjesta, valorizaciju turističkog potencijala, razvoj ruralnog područja i drugo.

Sa sjednice
Sa sjednicefoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

"Članovi Senata ocijenili su da je vidljiva bolja i snažnija dinamika realizacije razvojnih projekata na Cetinju u odnosu na prethodni period, posebno u oblasti infrastrukture i projekata od opšteg interesa, te da se do kraja godine očekuje puna realizacija ovogodišnjeg Programa razvoja Prijestonice, dodaje se u saopštenju.

Tokom sjednice ukazano je na prioritete, dodaje se u saopštenju, Prijestonice za narednu godinu, uz ocjenu da će se realizacijom investicija koje su predviđene Programom razvoja snažno uticati na poboljšanje ekonomskog ambijenta i stvoriti pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta.

"Članovi Senata istakli su zadovoljstvo realizacijom prve faze žičare Kotor- Lovćen koja će dodatno unaprijediti vidljivost Nacionalnog parka Lovćen, kao sastavnog dijela Prijestonice, te da je neophodno ubrzati aktivnosti svih nadležnih institucija kako bi došlo do realizacije druge faze ovog projekta i povezivanja žičare sa Cetinjem", stoji u saopštenju.

Upućen je prijedlog Nacionalnoj turističkoj organizaciji da, kako stoji u saopštenju, zajedno sa Turističkom organizacijom Cetinja dodatno stavi fokus na promociju kulturno- istorijskog nasljeđa Prijestonice.

"Članovi Senata sugerisali su i izmjene i dopune Zakona o Prijestonici kojim bi se dozvolila namjena jednog dijela sredstava za stimulisanje privredne aktivnosti, sa ciljem uticaja na pozitivna demografska kretanja i stimulisanje porasta nataliteta na teritoriji Cetinja", saopšteno je.

Kako se u saopštenju navodi, cijeneći obuhvat i značaj aktivnosti planiranih u narednoj godini, prepoznata je, kako su naveli, potreba češćeg održavanja sjednica Senata, u cilju prosperiteta Prijestonice i njenih građana, zbog čega je sljedeća sjednica zakazana za kraj marta naredne godine.

"Sjednici su prisustvovali predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem Vladimir Joković, ministarka kulture i medija Maša Vlaović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujović i sekretarka Senata Olivera Krivokapić. Sjednici, uz unaprijed najavljeno odsustvo, nisu prisustvovali predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan K. Vukčević i rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović", saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Bonus video: