DRI: Vlada nije u skladu sa zakonom predložila fiskalnu strategiju Skupštini

Objavljen Izvještaj o ocjeni primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti u 2022. godini

3928 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je Izvještaj o ocjeni primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti u 2022. godini, u kojem se, između ostalog, navodi da aktuelna Vlada nije u skladu sa zakonom predložila fiskalnu strategiju Skupštini. To može imati, kako navodi DRI, negativne implikacije na strateške pravce djelovanja i utvrđivanja jasnih limita fiskalne potrošnje koje opredjeljuju smjernice fiskalne politike.

"DRI je izvršila ocjenu primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti u 2022. godini u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Nadležni Kolegijum u sastavu dr Milan Dabović, član Senata i rukovodilac Kolegijuma i Zoran Jelić, Senator, je u skladu sa nalazima datim u Izvještaju o ocjeni primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti u 2022. godini, usvojio sljedeće ocjene: 43. Vlada Crne Gore nije u skladu sa članom 17 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti predložila fiskalnu strategiju Skupštini Crne Gore, što može imati negativne implikacije na strateške pravce djelovanja i utvrđivanja jasnih limita fiskalne potrošnje koje opredjeljuju smjernice fiskalne politike", saopštio je DRI.

Vlada, dodaju, nije u skladu sa članom 18 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti donijela smjernice fiskalne politike za 2022, zbog čega se nije mogla izvršiti ocjena fiskalne usklađenosti limita potrošnje navedenih u Zakonu o budžetu Crne Gore za 2022. godinu (kao i u naknadnim rebalansima) i limita potrošnje navedenih u smjernicama, obavezujućih za fiskalnu 2022. godinu.

"Izdaci iskazani u Predlogu zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu umanjeni za izuzeća iz limita potrošnje iznose 2.147,36 miliona eura, što je za 97,60 miliona eura manje od limita potrošnje utvrđenog Zakonom o budžetu Crne Gore za 2022. godinu i na taj način je usklađen utvrđeni limit potrošnje", ističe DRI.

Ocjena fiskalne usklađenosti Fiskalne strategije obavezujuće za 2023. i Smjernica obavezujućih za 2023, dodaju, nije se mogla izvršiti zato što Vlada nije, u skladu sa članom 17 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, predložila fiskalnu strategiju za period trajanja mandata Vlade.

DRI navodi i da Zakon o budžetu Crne Gore za 2023. nije usklađen u dijelu obavezujućeg limita potrošnje definisanog Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period 2022-2025. godine.

"Analizom statičkih indikatora, posmatranih kroz plan i izvršenje, utvrđeno je da je od osam indikatora samo jedan realizovan i to Indikator 4 'Nivo tekućih izdataka i transfera trebalo bi da bude niži od tekućih prihoda i donacija', posmatran kroz izvršenje: Tekući izdaci i transferi iznose 1.980,28 miliona eura, dok tekući prihodi i donacije iznose 1.995,49 miliona eura", piše DRI.

Kazali su i da je, Analizom dinamičkih indikatora posmatranih kroz odnos - plan 2022/izvršenje 2022. i kroz odnos izvršenje 2022/izvršenje 2021. utvrđeno da je od šest indikatora realizovano četiri i to:

"Tri indikatora, posmatrano kroz odnos plan 2022/izvršenje 2022. se odnose na indikatore: -stopa rasta limita potrošnje tekućeg budžeta i budžeta državnih fondova je manja od planirane stope realnog rasta BDP-a; -stopa rasta limita potrošnje kapitalnog budžeta i budžeta državnih fondova je manja od planirane stope nominalnog rasta BDP-a i -stopa rasta limita potrošnje za budžetsku rezervu je manja od planirane stope nominalnog rasta BDP-a; jedan indikator, posmatrano kroz odnos izvršenje 2022/izvršenje 2021. se odnosi na indikator - stopa rasta limita potrošnje za budžetsku rezervu je manja od planirane stope nominalnog rasta BDP-a".

Analiza kriterijuma lokalne samouprave u vezi sa ograničenjem deficita, kroz poređenje sa prihodima pokazala je da, u procesu planiranja i izvršenja budžeta za 2022. godinu, kriterijum nije realizovan kod 12 opština, zaključuje DRI.

Bonus video: