Osam puta veći prihod kod malih i srednjih kompanija koje su se digitalizovale

Kada počinjete biznis, bilo da se bavite proizvodnjom, trgovinom, građevinom, razvojem softvera, uslužnim ili zanatskim djelatnostima, resursi su vam ograničeni i često se snalazite „uz pomoć štapa i kanapa“.

18757 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Data Design
Foto: Data Design

Zakazivanja klijenata bilježite u rokovnicima, koristite excel tabele za praćenje dugovanja, potražnje, prihoda i profita, sakupljate papire koje nosite računovođi krajem mjeseca. Kako poslovanje i obim posla rastu, ovi repetitivni ali obavezni administrativni poslovi počinju da oduzimaju previše vremena.

Pored toga, cjelokupna saradnja sa računovodstvenom agencijom se doživljava kao još jedna stvar koja treba da se radi tokom mjeseca bez bilo kakve dodatne vrijednosti za biznis.

Svaki rast je novi izazov koji traži prilagođavanje procesa, što zahtijeva dodatne resurse koji su, kao što znate, ograničeni. To najviše osjete mala i srednja preduzeća koja treba da znaju kako da sa minimalno resursa urade više i skrate vrijeme koje im je potrebno za administraciju.

Zbog toga na ovu temu razgovaramo sa Branimirom Bukilićem koji je i sam preduzetnik, vlasnik kompanije Data Design koja proizvodi softver za upravljanje cjelokupnim poslovanjem TiramISuERP i platformu Digitalni računovođa koja digitalizuje saradnju sa računovođom i optimizuje i olakšava upravljanje poslovanjem malim i srednjim firmama.

Bukilić
Bukilićfoto: pixsell.hr

Vi poslujete sa više od 600 malih i srednjih firmi. Šta su najčešći problemi u poslovanju sa kojima se ove firme susrijeću?

Organizacija i upravljanje poslovanjem oduzimaju mnogo vremena. Vlasnici manjih i srednjih biznisa često moraju da obavljaju više uloga – bave se i nabavkom, prodajom, finansijama, HR-om i svojim zaposlenima i često im ne ostane mnogo vremena za strateške stvari i razvoj poslovanja.

Ako podatke vodite u rokovniku ili excel tabelama, greške su česte i treba vremena izvući izvještaj.

Takođe, upravljanje poslovanjem na osnovu podataka u realnom vremenu je nemoguće jer je potrebno prvo sakupljanje računa i dokumenta predati knjigovođi, pa onda sačekati da se sve to proknjiži i napravi izvještaj. Sve to dosta otežava donošenje odluka, usporava poslovanje, a previše informacija stvara konfuziju i prostor da se neke važne stvari zaborave.

Srećom, danas svi ovi problemi mogu da se riješe digitalizacijom poslovnih procesa.

Koliko je digitalna transformacija skupa? Da li je samo za velike ili i za male firme?

Danas digitalizacija poslovanja nije izbor već imperativ ukoliko želite da vaš biznis raste i napreduje. Istraživanje još iz 2020te koje je sproveo IDC (International Data Corporation) kaže da mali i srednji biznisi koji su se digitalizovali imaju 8 puta veći prihod od onih koji ne koriste tehnologiju.

Digitalizacija nije trošak već investicija. Vrijeme je danas najvrjednija valuta, a u poslovanju ljudski sat je sve skuplji. Ako možete da za kraće vrijeme uradite više ili da neke procese automatizujete tako da vam angažovanje čovjeka u nekom delu više ne treba, to je onda ogromna i dugoročna vrijednost. To znači da će taj čovek moći da usmjeri svoje vrijeme na one zadatke koje program ne može da radi i samim tim, vama će moći da pruži veću vrijednost.

Danas je korišćenje programa mnogo lakše, softveri su u cloud-u, što znači da su dostupni sa bilo kog uređaja i ne morate da ih instalirate na računarima. I velike i male firme imaju potrebu za digitalizacijom, samo će koristiti različite alate ili različite module istog alata shodno svojoj veličini.

Na primer, naš TiramISuERP ima enterprise opciju – za velike kompanije i ima module za mala i srednja preduzeća.

Digitalni računovođa je platforma koja je bazirana na TiramISuERP-u i digitalno povezuje računovodstvo i biznis tako da vlasnici biznisa mogu da imaju ažurno knjiženje i različite izvještaje o poslovanju u realnom vremenu. Ova platforma je idealna za početnu digitalizaciju jer je mjesečna pretplata u rangu drugih softvera za fakturisanje i knjiženje koje biznisi svakako plaćaju, pruža mnogo više od ostalih sličnih softvera, a može da se vremenom nadogradi različitim modulima za dalju digitalizaciju poslovanja.

Kako Digitalni računovođa radi i šta omogućava biznisima?

Digitalni računovođa daje najveću vrijednost kada ga koriste i vlasnik biznisa i računovođa. Onda, na primjer, kao vlasnik biznisa možete da skenirate QR kod računa i da ga digitalno odmah pošaljete računovođi koji to može odmah da knjiži. Vaš računovođa može da ima automatski uvid u sve fakture i druga relevantna dokumenta. Vi možete da imate automatske izvještaje koji vam stižu na mejl - o toku novca, stanju zaliha, profitabilnosti, dugovanjima i potraživanjima, isteku ugovora o radu itd.

Najveći benefiti su ažurni podaci i automatski izvještaji na osnovu kojih možete da donosite bolje odluke o poslovanju i ušteda vremena, jer će program sam, na osnovu svih podataka kreirati izvještaje i vama slati notifikacije koje ste podesili da želite.

Koliko je komplikovan početak korišćenja softvera?

Veoma je jednostavno, posebno ako je softver u cloud-u i još ima besplatni probni period, kao što je slučaj sa Digitalnim računovođom. To znači da njemu pristupate iz vašeg Internet pretraživača i možete da ga „istražujete“ i testirate 30 dana besplatno. Potrebno je da kreirate nalog i da se registrujete i već možete da vidite sam program i mogućnosti. Možete da probate i odmah na sajtu digitalniracunovodja.com

Ono što zahtijeva malo više vremena na početku je da unesete vaše poslovne podatke i da steknete naviku da ga koristite i kroz njega razmjenjujete podatke sa računovođom. S obzirom na to da smo domaća firma, naš tim je uvijek tu da pomogne kad zatreba, a imamo i tutorijale za različite funkcionalnosti tako da učenje ide lako.

Početna vremenska investicija je veoma mala shodno uštedi vremena koja će zbog toga da uslijedi.

Šta želite da postignete Digitalnim računovođom, šta vam je plan za dalje?

Želimo da Digitalni računovođa postane brend i garancija kvaliteta ažurnog računovodstva koje olakšava poslovanje i vlasnicima biznisa i računovođama. Vlasnici biznisa zahvaljujući Digitalnom računovođi mogu da bolje upravljaju svojim poslovanjem i optimizuju procese, a računovođe mogu da brže rade svoj posao i omoguće svojim klijentima dodatnu vrijednost na klik, bez svojih dodatnih radnih sati.