Milatović: Očekujem da EBRD nastavi da podržava CG, mislim na važnost završetka preostalih dionica auto-puta

“Kao prioritete naše zemlje vidim ulaganja u transportnu infrastrukturu kako bi Crna Gora postala regionalno čvorište i ojačala svoju stratešku poziciju, zatim ulaganje u energetsku mrežu i obnovljive izvore, kao i poboljšanje poslovnog ambijenta jačanjem malih i srednjih preduzeća uz finansijske izvore koji bi im obezbijedili rast i razvoj, uključujući i osnivanje Kreditno-garantnog fonda"

9171 pregleda 3 komentar(a)
Milatović i Reno-Baso, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović i Reno-Baso, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se sa predsjednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso i Bordom direktora u sjedištu te institucije u Londonu, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika.

Kako su naveli, teme razgovora bile su investicioni potencijali Crne Gore i ekonomski prioriteti u narednom periodu.

“Kao prioritete naše zemlje vidim ulaganja u transportnu infrastrukturu kako bi Crna Gora postala regionalno čvorište i ojačala svoju stratešku poziciju, zatim ulaganje u energetsku mrežu i obnovljive izvore, kao i poboljšanje poslovnog ambijenta jačanjem malih i srednjih preduzeća uz finansijske izvore koji bi im obezbijedili rast i razvoj, uključujući i osnivanje Kreditno-garantnog fonda. Zajedno sa Vladom koja će biti formirana naredne, sedmice, posvećen sam ispunjavanju ovih prioriteta koji će obezbijediti stabilan rast, približavanje evropskom standardu kao i veću diverzifikaciju i održivost ekonomskog sistema”, poručio je Milatović.

On je kazao da očekuje da će EBRD nastaviti da podržava našu zemlju na putu razvoja.

"Tu mislim na važnost završetka preostalih dionica auto-puta Bar- Boljare, projekta od nacionalnog interesa, gdje vidim ozbiljan prostor za učešće evropskih investicija, ali i realizaciju Jadransko- jonskog autoputa i rekonstrukciju putnog pravca Podgorica - Sarajevo. Takođe, važno je i jačanje željezničke mreže i luke Bar, ulaganje u energetske projekte, a pozivam vas i da se pridružite novoosnovanom Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore”, saopštio je Milatović.

"On je predsjednicu EBRD i članove Borda pozvao da posjete Crnu Goru i nastave detaljne razgovore o saradnji sa Vladom. Predsjednica EBRD Odil Reno-Baso kazala je da ta institucija prepoznaje potrebe Crne Gore, što je i pokazala dosadašnjim finansiranjem projekata u našoj zemlji i da je zainteresovana za saradnju u brojnim oblastima", dodaje se u saopštenju.

"Od osnivanja EBRD je podržala 84 projekta u Crnoj Gori u vrijednosti 787 miliona eura, dok je ukupna vrijednost povučenih sredstava 599 miliona eura. Najveći dio projekata se odnosi na sektor energetike i infrastrukture - oko 75 odsto, projekti namijenjeni finansijskim institucijama čine 18 odsto, dok se sedam odsto odnosi na projekte iz oblasti industrije, trgovine i agrobiznisa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: