Leković pisao Novoviću: Ispitati navode Čolovića, ne dozvoliti da zbog Maljevika Opština Bar doživi sudbinu Budve

"Javni izvršitelj nas je takođe, na naš zahtjev kao zainteresovanu stranu, informisao da izvršni dužnik na sve načine pokušava da odugovlači odnosno obesmisli ovaj izvršni postupak", piše Leković

8260 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Demokrate Bar
Foto: Demokrate Bar

Odbornik Demokrata u Skupštini opštine Bar Momčilo Leković pisao je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću od koga je tražio informacije o tome šta je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) preduzelo u vezi sa postupkom prinudne naplate naknade za komunalno opremanje zemljišta na Maljeviku i navoda zastupnika investitora Branka Čolovića.

On je upozorio da Opštini Bar prijeti opasnost da u eventualnom arbitražnom postupku doživi sudbinu Opštine Budva, koja je nakon odluke Međunarodnog suda u obavezi da isplati 40 miliona eura njemačkoj kompaniji WTE.

Demokrate su u oktobru 2022. dostavile Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) u Podgorici obavještenje u vezi „Projekta Maljevik“, odnosno postupanja Opštine Bar i investitora, kompanije ,,Sonuba Montenegro“ DOO, u vezi sa postupkom prinudne naplate neizmirenog iznosa naknade za komunalno opremanje zemljišta u iznosu od 9.345.720 eura pred.

Ovaj slučaj se nalazi pred javnim izvršiteljem Veselinom Šćepanovićem iz Bara, a na osnovu pravosnažne i izvršne presude Osnovnog suda u Baru iz juna 2013. godine.

Demokrate su poslije nekoliko dana obaviještene da od strane VDT da je prijava dostavljena na nadležno postupanje SDT-u.

Leković je Novovića, kako se vidi u dokumentaciji dostavljenoj medijima, informisao o novim okolnostima u slučaju.

"U nastavljenom zakonskom postupku izvršenja, prilikom utvrđivanja nove procjene tržišne vrijednosti nepokretnosti koja se sprovodi radi naplate potraživanja, uložena su dva prigovora od strane izvršnog dužnika, za izuzeće javnog izvršioca koji godinama pokušava da shodno zakonu sprovede ovo izvršenje, kao i prigovor na osnovno rješenje o izvršenju, tako da se predmet sada ponovo nalazi pred Osnovnim sudom u Baru. Javni izvršitelj nas je takođe, na naš zahtjev kao zainteresovanu stranu, informisao da izvršni dužnik na sve načine pokušava da odugovlači odnosno obesmisli ovaj izvršni postupak", piše Leković.

Dodaje da je investitor u međuvremenu protiv Opštine Bar podnio novu tužbu, pri čemu preko svog punomoćnika gospodina Branka Čolovića najavljuje da će naknadu štete u slučaju zakonitog sprovođenja izvršenja prodajom zemljišta „tražiti ne samo u novom sporu koji se vodi u Privrednom sudu već i pred međunarodnom arbitražom, shodno potpisanom bilateralnom ugovoru između Crne Gore i Kipra. U ovom drugom slučaju, za štetu će odgovarati država Crna Gora“ - citat punomoćnika investitora na portalu „Vijesti“.

Leković dodaje da je Čolović u svom saopštenju 10. oktobra kazao da „možda bi zaista bilo svrsishodno da to tužilaštvo (misleći na SDT) ispita ko opstruira projekat Maljevik i da preduzme odgovarajuće korake“, postavljajući pritom niz pitanja i potpitanja u vezi sa navodnim opstrukcijama.

"S obzirom na konstantnu inertnost rukovodilaca Opštine Bar te iniciranje odnosno prihvatanje odredbi nezakonitog i štetnog Sporazuma iz 2019. godine i sa druge strane očigledno ozbiljnih namjera investitora da po svaku cijenu „zaštiti svoje interese“, smatramo da državi Crnoj Gori odnosno Opštini Bar prijeti opasnost da u eventualnom arbitražnom postupku doživi sudbinu svog susjeda, Opštine Budva, koja je nakon odluke Međunarodnog suda u obavezi da isplati 40 miliona eura njemačkoj kompaniji WTE za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda", rekao je Leković.

On je od Novovića tražio da u skladu sa nadležnostima ispita sve navode Čolovića i istovremeno istražiti kompletan slučaj „Projekta Maljevik“, sa naglaskom na predmetni "nezakoniti i štetni Sporazum iz 2019. godine".

Bonus video: