Cigarete mogu u dim jer su legalno oduzete

Upravni sud je donio prve dvije presude kojima je potvrđeno oduzimanje cigareta u slobodnoj zoni Luke Bar, saznaju “Vijesti”

49131 pregleda 262 reakcija 35 komentar(a)
Abazović i Damjanović u Luci Bar lani kad su zaplijenjene cigarete, Foto: Gov.me
Abazović i Damjanović u Luci Bar lani kad su zaplijenjene cigarete, Foto: Gov.me

Upravni sud je donio prve dvije presude kojima je potvrđeno oduzimanje cigareta u slobodnoj zoni Luke Bar, saznaju “Vijesti”.

Riječ je o presudama po tužbama koje su pokrenule firme “Atlas mont” sa Sejšela i “West Point” iz Podgorice protiv Ministarstva finansija koje je prethodno svojim rješenjem potvrdilo odluke Uprave prihoda i carina (UPC) o oduzimanju cigareta.

“Vijesti” imaju uvid u presude Upravnog suda.

Izvor “Vijesti” koji je upućen u ova dešavanja je objasnio da ima oko 10-ak firmi koje su držale cigarete u slobodnoj zoni Luke Bar koje su podnijele tužbe, te da očekuju da će i ostale presude biti tipskog karaktera, odnosno, u korist države.

“Na lageru ima oko 150 kontejnera zaplijenjenih cigareta koje trebaju da se unište, a što nije smjelo da se uradi do presude Upravnog suda. Sada nakon presude se stiču uslovi da se taj duvan uništi”, objasnio je izvor “Vijesti”.

Vlada je prošle godine u slobodnoj zoni Luke Bar zaplijenila oko 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu njihova vrijednost je iznad 60 miliona eura.

Odluke o zabranjivanju skladištenja duvana u Luci Bar Vlada je donosila u junu i decembru 2021. godine, a vlasnicima cigareta je produžavan rok da ih izmjeste iz skladišta u Luci. Nakon što su ti rokovi istekli UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama. Ta odluka Vlade je donijeta uz poziv na član 5 Zakona o slobodnim zonama u kome se navodi da “u zoni i skladištu se mogu obavljati privredne djelatnosti koje ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i/ili životnu sredinu, materijalna dobra i bezbjednost države, u skladu sa zakonom”.

Premijer Dritan Abazović izjavio je ranije o da je šverc cigareta bio najunosniji posao u Crnoj Gori.

“Radi se o poslu koji je težak 500 miliona eura godišnje. Važno je da vratimo kredibilitet UPC i Luci Bar”, poručio je Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je, kada je pokrenuta akcija, istakao da je odzvonilo švercerskim poslovima.

Organizovani šverc cigareta trajao je decenijama, kriminalizovao je društvo, a glavni akteri su napravili privatne i poslovne imperije, ne samo po Crnoj Gori. Organizovano krijumčarenje cigareta bilo je moguće, jer je imalo podršku pojedinih struktura bivše vlasti, bez koje ne bi bilo moguće. Ni naši međunarodni partneri ne žele više da tolerišu razmjere krijumčarenja, a u razgovorima sa njima smo dobili konkretnu podršku, kao i određene obavještajne informacije u cilju efikasnije borbe države protiv organizovanog krijumčarenja”, rekao je Damjanović u oktobru 2021. “Vijesitma” kada je pokrivao poziciju direktora UPC.

Upravni sud u svojoj presudi navodi da je Ministarstvo finansija prilikom donošenja rješenja pravilno utvrdilo činjenično stanje, bez povrede pravila postupka, da je pravilno primijenilo materijano pravo. Upravni sud je u presudi koristio i uporednu praksu koju je primijenio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Bonus video: