Odluka o ukidanju člana Zakona o PIO biće objavljena u ponedjeljak

Ova odluka stupa na snagu od dana objavljivanja, tako da će utorak biti prvi dan da ne važi odredba po kojoj su žene mogle da idu u penziju sa 64 godine starosti i muškarci sa 66 godina ako su imali minimum po 15 godina staža

52311 pregleda 42 reakcija 22 komentar(a)
Fond PIO (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Fond PIO (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Službeni list je dobio odluku Ustavnog suda o ukidanju odredba člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i biće objavljena u ponedjeljak 30.10.2023. godine", saopšteno je "Vijestima" iz Službenog lista.

Ova odluka stupa na snagu od dana objavljivanja, tako da će utorak biti prvi dan da ne važi odredba po kojoj su žene mogle da idu u penziju sa 64 godine starosti i muškarci sa 66 godina ako su imali minimum po 15 godina staža.

Sada će jedini uslov za penziju biti punih 40 godina staža osiguranja.

Ustavni sud je odlukom naredio Vladi da u roku od 30 dana donese novi tekst zakona, koji mora biti u skladu sa ocjenom Suda da žene ne smiju biti pozitivno diskriminisane u odnosu na muškarce.

Tim novim predlogom Vlada bi mogla da vrati rješenje da se u penziju ide i sa minimum 15 godina staža, ali da muškarci i žene budu ravnopravni po broju potrebnih godina života ili da navede drugačije obrazloženje zašto žene treba imati privilegovaniji status.

Bonus video: