BIRN: Ruske firme državni budžet pune mrvicama

Podaci koji su BIRN-u dostavljeni iz Uprave prihoda i carina pokazali su da oko 64 odsto firmi koje su osnovali ruski državljani ima jednog zaposlenog, dok 22 procenata osim osnivača nema registrovanih radnika

8186 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Crnogorski budžet od novootvorenih ruskih kompanija imao je korist od 4,89 miliona eura, što je 837 eura prosječno po jednom preduzeću, pokazalo je istraživanje BIRN-a.

Podaci koji su BIRN-u dostavljeni iz Uprave prihoda i carina pokazali su da oko 64 odsto firmi koje su osnovali ruski državljani ima jednog zaposlenog, dok 22 procenata osim osnivača nema registrovanih radnika.

Prema podacima Uprave prihoda i carina ruski državljani su od februara 2022. do početka jula ove godine u Crnoj Gori osnovali 5.846 firmi. Zvanični podaci Uprave koji su objavljeni prošlog marta pokazali su da je tokom 2021. godine u Crnoj Gori registrovano 4.600 ruskih firmi.

Prema podacima Uprave prihoda i carina ruske firme u Crnoj Gori imaju ukupno 6.106 zaposlenih, od čega petina radi u firmama koje se bave kompjuterskim programiranjem i konsultantskim djelatnostima u oblastima informacione tehnologije. Podaci Uprave su pokazali da ruski državljani u Crnoj Gori otvaraju i firme koje se bave trgovinom, kao i dizajnerske i reklamne agencije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova BIRN-u su kazali da je od februara 2022. do jula ove godine državljanima Rusije izdato ukupno 29.294 dozvola za privremeni i stalni boravak. Prema podacima MUP-a više od polovine izdatih dozvola (14.983) su za privremeni boravak i rad (tzv. radne dozvole).

Prema podacima Uprave prihoda i carina 161 preduzeće koje su osnovali ruski državljani već je ugašeno, tri su otišla u stečaj, dok je jedno obrisano iz registra.

Ruski državljani firme najčešće registruju u opštinama na crnogorskom primorju, gdje prednjači Budva sa 1.975 firmi. Prema zvaničnim podacima u Podgorici je registrovano 1.192 firmi, u Herceg Novom 1.000, dok je u Baru 977 privrednih društava koje su osnovali ruski državljani.

U Tivtu je registrovano 296 ruskih firmi, Kotoru 159, Cetinju 141, dok je u Mojkovcu, Kolašinu i Šavniku po jedna firma čiji su osnivači ruski državljani.

Prema zvaničnim podacima najveći ruski poslodavac u Crnoj Gori je IT kompanija "First Line Software" koja, kako navode u UPC, zapošljava 201 osobu, dok kompanije "Synthesis of Intelligent Systems“, "Linux Development" i „BD Software” imaju između 27 i 42 radnika. Sve su registrovane u Budvi, a finansijski bilansi ovih kompanija pokazuju da su za prošlu godinu imali 3,27 miliona prihoda i 3,09 miliona eura rashoda.

Bonus video: