Tehnički razlozi odlažu objavu odluke Ustavnog suda

Službeni list dobio više akata sa oznakom hitnosti koja moraju biti objavljena danas, a odluka Ustavnog suda je nema

11134 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Službeni list danas neće objaviti odluku Ustavnog suda o ukidanju odredba člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) iz tehničkih razloga, već je ona ostavljena za naredni broj koji će biti objevljen vjerovatno sjutra.

"S obzirom na Vaše interesovanje za predmetnu Odluku Ustavnog suda, ovim putem Vas obavještavamo da će se, zbog velikog broja hitnih akata koji su pristigli na objavu, a po Zakonu imaju prednost pri objavljivanju (zbog navedene hitnosti), objava predmetne Odluke Ustavnog suda odložiti za naredni broj", saopšteno je "Vijestima" iz te institucije.

Akta koja imaju oznaku hitnosti moraju biti objavljena u roku od 48 sati, računajući radne dana, a Službeni listi je od Vlade dobio veliki broj takvih akata.

Ova odluka Ustavnog suda stupa na snagu od dana objavljivanja, tako da od narednog dana neće važi odredba po kojoj su žene mogle da idu u penziju sa 64 godine starosti i muškarci sa 66 godina ako su imali minimum po 15 godina staža. Ustavni sud je odluku donio navodeći da su ovakvom normom diskriminisani muškarci. Inicijativu za ocjenu ustavnosti podnio je Sudski savjet na predlog Udruženja sudija, jer sutkinjama sa 64 godine i sudijama sa 66 godina prestaje ta funkcija.

Sada će jedini uslov za penziju svim građanima biti punih 40 godina staža osiguranja, dok ne bude donesene nove izmjene zakona.

Ustavni sud je odlukom naredio Vladi da u roku od 30 dana donese novi tekst zakona, koji mora biti u skladu sa ocjenom Suda da žene ne smiju biti pozitivno diskriminisane u odnosu na muškarce.

Tim novim predlogom Vlada bi mogla da vrati rješenje da se u penziju ide i sa minimum 15 godina staža, ali da muškarci i žene budu ravnopravni po broju potrebnih godina života ili da navede drugačije obrazloženje zašto žene treba imati privilegovaniji status.

Bonus video: