Počinje primjena odredbi kolektivnog ugovora Instituta "Dr Simo Milošević"

"Zvanično od danas kreće obračun plata po novim, zasluženim koeficijentima, koje smo dobili kroz presude", rekla je predsjednica Sindikalne organizacije dr Marija Obradović

4021 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Slavica Kosić
Foto: Slavica Kosić

Konačna verzija Kolektivnog ugovora Instituta „Dr Simo Milošević“ objavljena danas na oglasnoj tabli te zdravstvne ustanove i primjena njegovih odredbi zvanično je počela, objavio je portal RTHN.

Predsjednica Sindikalne organizacije dr Marija Obradović je ta taj medij rekla da će radnicima po novim koeficijentima biti obračunata dva dana oktobra, a zatim i sve ostale zarade od novembarske.

"Treba samo završiti neke tehničke detalje, što su formalnosti. Kolektivni ugovor je potrebno poslati u Ministarstvo rada. Zvanično od danas kreće obračun plata po novim, zasluženim koeficijentima, koje smo dobili kroz presude. Samim tim, što je jako važno, prestaće sudski troškovi, jer su koefiocijenti bili glavni razlog tužbi. Ono što smo na sudu dokazali prije više od 10 godina, tek se od danas počinje primjenjivati zakonski i zvanično", navodi ona.

Glavna prepreka za usvajanje novog Kolektivnog ugovora, kako objašnjava Obradović, bila je visina otpremnina iz prethodnog.

"Sada su sve svedene na zakonski nivo, a kako je objašnjeno, Institut je u takvoj finansiskoj situaciji da ne može da daje dodatna sredstva veća nego što zakon garantuje, što je bio glavni član spoticanja u Kolektivnom ugovoru", rekla je ona.

Podsjeća da je potpisivanje Kolektivnog ugovora bio jedan od preduslova za konkurisanje na tenderu za norveški program.

"Radnici Instituta učinili su sve što mogu‚ kroz rad koji smo imali u najtežoj godini, a koji je ocjenjen veoma visokom ocjenom i kroz činjenicu da smo pristali na brojne ustupke od originalnog teksta kolektivnog ugovora, svjesni teške situacije u kojoj se Institut nalazi i činjenice da sami moramo da uložimo dodatni napor da ga spasimo i vratimo u slavne dane, što ćemo svakako kroz naš profesionalni rad pomoći i uraditi", ističe Obradović.

Ona je izrazila nadu da će Institut, kroz promjenu cijenovne politike, ulaganje u infrastrukturu, kao i kroz zalaganje radnika, uskoro ponovo biti firma koja radi sa pozitivnom bilansom, kako b i radnici u nekom novom kolektivnom ugovoru imali i veće benefite.

Bonus video: