Posadi jahte vezane u Tivtu stižu plate

Britanska Vlada dala dozvolu da se posadi na superluksuznoj jahti ruskog oligarha Andreja Gurjeva izmire zarade. Zbog sankcija njenom vlasniku, jahta od marta prošle godine leži u Tivtu

11633 pregleda 4 komentar(a)
“Luminosity” u Porto Montenegru od marta prošle godine, Foto: www.marinetraffic.com
“Luminosity” u Porto Montenegru od marta prošle godine, Foto: www.marinetraffic.com

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva dozvolila je tamošnjoj renomiranoj menadžment kompaniji “Burgess” da isplati zaostale plate članovima posada dviju megajahti koje se dovode u vezu sa sankcionkisanim ruskim oligarhom Andrejem Gurjevim mlađim.

To znači da će plate koje su im do sada bile uskraćene zbog sankcija koje je britanska Vlada Gurjevu uvela prošle godine neposredno nakon početka ruske agresije na Ukranjinu, uskoro dobiti bivši članovi posade ultraluksuzne superjahte “Luminosity” koja je od 10. marta 2022. vezana u marini Porto Montenegro u Tivtu.

Iz kompanije “Burgess” su za britanski časopis “SuperyachtNews” najavili da će plate biti isplaćene do kraja godine. Kompanija koja je upravljala superjahtom “Luminosity” je 10. marta prošle godine obavijestila zapovjednika i posadu jahte da su zbog sankcija Velike Britanije i EU, svi fondovi kojima oni raspolažu u vezi sa plaćanjem troškova jahte i plata njenoj posadi “zamrznuti” i da se radi na tome da se u najskorije vrijeme posadi plate do tada dospjela njihova potraživanja. Nešto kasnije posada je obaviještena da zbog sankcija moraju prekinuti radno angažovanje sve posade sa obećanjem da će im taj novac biti isplaćen čim “Burgess” dobije dozvolu od agencija iz Velike Bitanije i EU koje kontrolišu primjenu sankcija uvedenih Rusiji.

Na superjahti je po dolasku u Tivat uz zapovjednika bilo još 19 članova posade. Nekoliko dana kasnije, sa jahte se iskrcalo 11 članova posade i od tada “Luminiosity” čuva minimalni broj članova posade koji iz razloga sigurnosti, zahtijevaju pomorski propisi. Luksuzni brod na koji njegov navodni pravi vlasnik Andrej Gurjev još nikada ni nogom kročio nije, od tada do danas nepomično leži u Tivtu na javnosti nedostupnom dijelu operativne obale – na mulu V Porto Montenegra, bez naznaka da će u skorije vrijeme isploviti iz tivatske marine.

U izjavi za “SuperyachtNews” iz kompanije “Burgess” su pojasnili da i dalje nijesu u moućnosti da plate naknade za bilo koji rad ili usluge pružene jahtama, a koje su se desile nakon datuma kada je vlasnik stavljen na listu sankcionisanih. To u praksi znači da vlasnik, odnosno menadžer 270 miliona eura vrijedne superjahte i dalje nema formalnu mogućnost da on direktno izmiri plate članovima posade koji u posljednjih 19 mjeseci čuvaju taj brod, agencijama, snabdjevačima i svim ostalim pružaocima raznih usluga toj jahti. To je do sada, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, indirektno uspijevala da izmiruje jedna pomorska agencija iz Bara koja u Crnoj Gori zastupa zvaničnog vlasnika jahte.

“Luminosity” koja vije zastavu Kajmanskih ostrva, iako naše vlasti nikada zvanično nisu zaplijenile ili zabranile isplovljavanje tom brodu, već 19 mjeseci je praktično blokirana u Crnoj Gori dok se na međunarodnom planu ne donese odluka što će se dalje raditi sa jahtama, nekretninama i ostalom vrijednom imovinom sankcinisanih ruskih oligarha u državama koje prihvataju i primjenjuju sankcije EU i vlada SAD, odnosno Velike Britanije, uvedene bliskim saradnicima i podržavaocima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bonus video: