Kvadrat pao za 300 eura u Budvi

“Ako kažemo da je prošle godine cijena bila 1.269 eura po kvadratu, a 2015. 1.594 eura, a da je cijena ove godine u Baru 1.500 eura po kvadratu, jasno je da je u pitanju potcjenjivanje prosječne cijene u Budvi"
326 pregleda 20 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.08.2017. 06:12h

Zavod za statistiku Crne Gore - MONSTAT procijenio je da je cijena kvadrata stana u Budvi 955 eura - čak oko 300 manje nego lani, što će uticati da se u opštinsku kasu slije mnogo manje novca na ime naplate poreza na nepokretnost.

Zbog te procjene - radovaće se građani, jer će im računi za porez na ime nekretnina biti niži.

Sa druge strane, u lokalnoj upravi kažu da je riječ o nerealnoj procjeni.

Sekretar za finansije i v.d. direktora Uprave za naplatu javnih prihoda Petar Odžić kazao je da je razrez poreza za 2017. završen krajem jula, kada je i otpočeo proces uručivanja rješenja.

“Ove godine je prema MONSTAT-u cijena kvadratnog metra stambenog prostora na teritoriji Opštine Budva osjetno niža nego u prethodnom periodu. To će se odraziti i na visinu poreza za fizička lica u 2017. godini”, naveo je Odžić za „Vijestu“.

On je ocijenio da je 955 eura eura za metar kvadratni stana - “nerealna procjena”.

“Ako kažemo da je prošle godine cijena bila 1.269 eura po kvadratu, a 2015. 1.594 eura, a da je cijena ove godine u Baru 1.500 eura po kvadratu, jasno je da je u pitanju potcjenjivanje prosječne cijene u Budvi. Ovo je svakako lijepa vijest za građanje, ali jednako loša po budžet Opštine, jer iako se zadrži proslogodišnji nivo naplate, u opštinsku kasu će se sliti manje novca nego prošle godine“.

On je precizirao da je Opština Budva do danas naplatila 4.813.024 eura na ime poreza, što je za 315.000 eura više nego u istom periodu prošle godine.

“Uprava lokalnih javnih prihoda ulaže velike napore, pokušavajući da nadomjesti nešto slabiju startnu poziciju, uzimajući u obzir manju visinu razrezanog poreza. Velikom broju dužnika koji duguju za dvije ili više godina biće poslata opomena čije ignorisanje će za posljedicu imati prinudnu naplatu putem izvršitelja, stavljanje hipoteke na oporezovane nekretnine, kao i blokadu računa za pravna lica. Moramo znati da je plaćanje poreza pored zakonske i moralna obaveza, jer to predstavlja preduslov za nesmetano funkcionisanje lokalne uprave“.

Do kvadrata teško ispod 1.200

Na području Budve ima više od 20.000 stambenih jedinica, praktično na svakoga stanovnika po jedan.

Iako je MONSTAT procjenu obavio na osnovu kupoprodajnih ugovora koji su se realizovali tokom minule godine, upućeni tvrde da su na tu računicu najviše uticali stanovi solidarnosti koji su prodavani od 800 do 950 eura po kvadratu, čak i manje.

Realno, u Budvi teško da može da se kupi stan za manje od 1.200 eura po kvadratu na periferiji, a uz obalu od 2.500 do 6.000.

Bonus video: