Morsko dobro će za uniforme zaposlenih izbrojati 40.750 eura

Morsko dobro izabralo firmu “Tring” za nabavku odjeće za zaposlene na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane

3961 pregleda 13 komentar(a)
Prvi tender za nabavku uniformi propao (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Prvi tender za nabavku uniformi propao (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Ponuda podgoričke kompanije “Tring” proglašena je za najpovoljniju na tenderu koji je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom raspisalo za nabavku službene odjeće za zaposlene na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane.

Na tenderu koji je bio procijenjene vrijednosti od 41.322 bez PDV-a, ova kompanija je ponudila da će tražene artikle isporučiti za 40.750 eura bez PDV-a. To je, kako se navodi u Odluci o izboru najpovoljnije ponude koja je objavljena na portalu centralnih elektronkskh javnih nabavki bilo za oko 550 eura jeftinije od ponude drugorangiranog ponuđača, firme “Spark” iz Nikšića.

Kompanija “Tring” će traženu robu Morskom dobru isporučivati u roku od godinu od dana zaključivanja ugovora ili do utroška ugovorenih količina, u zavisnosti šta prvo nastupi kao okolnost. Dinamika izvršenja ugovora je sukcesivna, po potrebi i zahtjevu naručioca.

Morsko dobro je ovom nabavkom skoro osam mjeseci nakon što je preuzelo održavanje trajektne linije u Boki, te jednog propalog tendera koji je bio raspisan u međuvremenu, konačno “obuklo” svoje zaposlene koji rade na trajektima i u administraciji koji se bavi organizacijom rada trajekata.

Do sada su zaposleni posao obavljali najčešće u sopstvenoj odjeći, dok je samo dio onih koji su u Morsko dobro prešli iz bivšeg privatnog operatera trajektne linije, kompanije “Pomorski saobraćaj” imao propisnu zaštitnu opremu i uniforme koje su ti radnici dobili od svog prethodnog poslodavca.

Radnici Morskog dobra su minulih mjeseci samostalno nabavljali i signalne fluorescentne prsluke koji su ih vizuelno odvajali od ostalih građana na trajektima, ali Inspekcija zaštite na radu do sada nije kontrolisala da li poslodavac posadama trajekata obezbijedio propisne radne kombinezone, adekvatnu radnu obuću, antifone i drugu zaštitnu opremu koju uobičajeno moraju da koriste posade trgovačkih brodova.

Od kompanije “Tring” Morsko dobro će po okončano tenderu, kupiti po 100 komada dviju vrsta rabnih pantalona, bermuda, zimskih jakni, kišnih pantalona, kabanica, zimskih kapa, kačketa, dubokih cipela, čizmi, patika, dukserica i rukavica, te 200 komada muških, odnosno 20 komada ženskih polo majca, 20 komada ženskih dukserica, 10 komada ženskih zimskih jakni, te 10 antifona.

Morsko dobro treba da nabavi i alat za redovno održavanje trajekata koji su veoma zapušteni i neuredni, a predstoji i ulaganje u redovne remonte i dokovanja trajekata tokom predstojećih mjeseci, od kojih će prvi na redu za veći i skuplji remont biti trajekt “Trideseti avgust”.

Tom brodu je 21. oktobra isteklo važenje privremenog sertifikata o sposobnosti za plovidbu koji mu je izdala Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama zbog čega je “Trideseti avgust” već desetak dana van saobraćaja i stoji vezan u Kamenarima. Taj brod će morati uskoro na dok brodogradilišta “Adriatic 42” u Bijeloj kako bi mu se obnovila tzv. klasa i produžilo važenje papira.

Bonus video: