Ulcinj: Usvojen rebalans, budžet umanjen za 1,6 miliona, za doček Nove godine 70.000 eura...

Odbornici opozicionih Demokratske unije Albanaca (DUA), Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratskog saveza u Crnoj Gori (DSA) bojkotuju sjednice Skupštine opštine (SO) od izbora u martu prošle godine zbog navodnih proceduralnih neregularnosti prilikom izbora predsjednika parlamenta

6127 pregleda 2 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Shutterstock
Ulcinj, Foto: Shutterstock

Odbornici ulcinjskog parlamenta danas su jednoglasno usvojili rebalans bužeta za ovu godinu.

Za usvajanje predloga odluke o izmjenama i dopunama odluke o Budžetu Opštine Ulcinj za 2023, glasalo je svih 19 odbornika prisutnih u sali.

Odbornici opozicionih Demokratske unije Albanaca (DUA), Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratskog saveza u Crnoj Gori (DSA) bojkotuju sjednice Skupštine opštine (SO) od izbora u martu prošle godine zbog navodnih proceduralnih neregularnosti prilikom izbora predsjednika parlamenta.

Rebalansom, budžet Opštine Ulcinj za 2023, planiran u rekordnom iznosu na 17,7 miliona eura, umanjen je za 1,6 miliona, odnosno sveden na 16,1 miliona eura.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović dao je zeleno svjetlo za usvajanje rebalansa, odnosno nije imao primjedbi na taj akt.

U obrazloženju predloga odluke, sekretar za budžet i finansije Arijan Murati naveo je da su u ovom trenutku procjene da će pojedine stavke prihoda biti prekoračene u odnosu na planirani iznos do kraja godine te je u skladu sa tom činjenicom, potrebno uravnotežiti budžetske stavke na dio rashoda.

"Rebalans budžeta radi se zbog izmjena propisa koji se odnose na zarade a koje nijesu bile poznate prilikom donošenja budžeta za 2023. Novim koeficijentima, plate su uvećane pa su shodno tome bruto zarade odlukom o budžetu za 2023, koje su bile panirane 2,3 miliona eura, rebalansom povećavaju na 3,15 miliona eura eura", kazao je Murati Vijestima.

Takođe, predlogom odluke planirani su prihodi od pozajmica i kredita u iznosu od 1,81 eura što je manje za 3,79 miliona eura u odnosu na prvobitni plan.

To je, kako piše u obrazloženju, iz razloga što su kreditna sredstva odobrena kod KfW banke za realizaciju kapitalnog projekta "Vodosnadbijevanje i odvođenje otpadnih voda za opštinu Ulcinj Faza V", planirana prvobitnim planom, isključuju iz budžeta Opštine Ulcinj.

Odnosno, kako se dalje navodi, sredstva ne prolaze preko opštinskog trezora već ih je kreditor direktno uplatio na račun izvođača radova.

Ukupni prihodi od poreza koji su bili planirani u iznosu od 4,7 miliona eura, zbog dobre naplate i realizacije, rebalansom će biti uvećani na iznos od 5,6 miliona eura.

Istovremeno, za manifestaciju "Ulcinjski Mundijal prijateljstva" koju organizuje ugledni privrednik i sportski radnik Pavle Pepđonović u saradnji sa mnogim dugim građanima i privrednicima, rebalansom su planirana sredstva od 40 hiljada eura.

Takođe, za doček Nove godine, umjesto 20 hiljada, iz budžeta će biti izdvojeno 70 hiljada eura.

Bonus video: