NLB Banka osvaja još dvije Euromoney nagrade: Najbolja Banka u domenu održivosti i društvene odgovornosti u Crnoj Gori

Neposredno nakon osvajanja nagrade za najbolju banku u Crnoj Gori i to drugu godinu za redom, jedan od vodećih svjetskih finansijskih magazina „Euromoney“ uručuje NLB Banci još dva vrijedna priznanja. Prepoznajući značajna dostignuća Banke u praksi u oblasti održivosti (ESG) i konstantan doprinos kvalitetu života društvene zajednice u kojoj posluje, u okviru svojih godišnjih nagrada za izvrsnost 2023, Euromoney proglašava NLB Banku najboljom ESG i najboljom društveno odgovornom bankom u Crnoj Gori.

8385 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NLB
Foto: NLB

Kao finansijska insitucija od sistemskog značaja nismo striktno usmjereni na poslovne teme. Pored dobrih poslovnih rezultata koji doprinose ekonomskom razvoju regiona, unaprijeđujemo društvene niti sredine u kojoj živimo i doprinosimo boljem i kvalitetnijem životu svih njenih stanovnika. Održivost u najširem smislu stavili smo u središte svih naših poslovnih odluka i akcija. Od finansiranja zelenih projekata, uvođenja zelenih kredita i podržavanja inovativnih ideja za održivost regiona, pa sve do promocije inkluzivnosti, sporta, kulture i kulturnog nasljeđa ― mnogo je razloga zbog kojih je NLB Banka jedan od lidera održivog razvoja u regionu. U eri kada mnoge finansijske institucije tek počinju ozbiljno da se bave ESG inicijativama, višegodišnja posvećenost NLB Banke se izdvojila, naši napori i rezultati prepoznati su od strane stručne javnosti i to je rezultiralo osvajanjem još dvije prestižne nagrade u ovoj godini, koje dodjeljuje ugledni finansijski časopis Euromoney. Nagrade za najbolju ESG i CSR banku u Crnoj Gori donose nam podstrek, ali i dodatnu odgovornost, da nastavimo istim putem i u budućnosti, da ostavljamo bolje tragove i doprinesimo boljoj budućnosti za generacije koje dolaze. Veoma sam ponosan kada vidim motivaciju, posvećenost i zalaganje našeg tima koji usvaja i slijedi NLB vrijednosti za stvaranje boljeg doma, naše zemlje“ , izjavio je Predsjednik Upravnog odbora NLB Banke Martin Leberle, povodom osvajanja „Euromoney“ nagrada.

Rekordni rezultati koje NLB Banka bilježi u kontinuitetu na polju održivosti i društvene odgovornosti, proizilaze iz velike posvećenosti njenih zaposlenih, ali i snažne podrške NLB Grupe koja je član Alijanse Ujedinjenih nacija Net Zero Banking Alliance, koja ima za cilj da uskladi kreditne i investicione portfelje sa postizanjem nulte neto emisije do 2050. godine ili ranije. Uvode i razvijaju niz zelenih usluga i rješenja, nude zelene kredite za korporativna ulaganja u energetsku efikasnost poslovnih zgrada, smanjenje ugljeničnog otiska i obnovljive izvore energije, vode računa o sopstvenom ugljeničnom otisku, podržavaju i promovišu sport, kulturu i socijalno ugrožene grupe. Prepoznaju svoju odgovornost za pomoć privredi i van okvira bankarstva, što je pokazao projekat #OkvirPomoći u svom trećem izdanju, tokom kojeg su podstakli razmišljanje i diskusiju o održivoj budućnosti našeg matičnog regiona, ali i nagradili brojne održive ideje i na taj način omogućili njihovu realizaciju.

NLB Banka predano radi na cilju da u sve svoje aktivnosti integriše Principe Ujedinjenih nacija za odgovorno bankarstvo. Intenzivno se bave i zelenom strategijom: Grupacija je odlučila da ne finansira energiju iz uglja, a sa druge strane da finansira zelene projekte u svom matičnom regionu.

NLB Banka značajan dio sredstava svake godine usmjerava na brojne sponzorske i donatorske aktivnosti. Dvije najvažnije aktivosti iz domena društvene ogovornosti realizovane su u posljednjem kvartalu 2022. godine, i sredinom 2023.godine, kroz donacije u ukupnom iznosu od 150 hiljada EUR. O primaocima donacije odlučivali su njeni zaposleni, a pomoć su dobile brojne institucije, udruženja, humanitarne organizacije i grupe koje okupljaju i zbrinjavaju najugroženije kategorije društva.

Magazin „Euromoney“ sa sjedištem u Londonu, pripada grupi svjetski uticajnih finansijskih časopisa, koji objavljuje globalne informacije namijenjene finansijskim ekspertima i top menadžerima još od 1969. godine. Godišnji izbor „Euromoney nagrade za izvrsnost“ postoji još od 1992.godine, kao prvi te vrste u globalnoj bankarskoj industriji. Da je riječ o zaista laskavim priznanjima, potvrđuje i činjenica da je više od hiljadu banaka iz cijelog svijeta dostavilo svoje prijave za ovogodišnji izbor. Proces odabira pobjednika je prilično složen i rigorozan, a osim finansijskih pokazatelja, procjenjuju se tržišna pozicija, inovativnost, stepen digitalizacije i kvalitet odnosa sa klijentima nominovanih banaka.

NLB Banka ostvaruje najveći uspjeh do sada osvajajući čak tri Euromoney nagrade za izvrsnost u ovoj godini: nagradu za nabolju banku u Crnoj Gori, nagradu za najbolju ESG banku i nagradu za najbolju CSR banku. Ostaće posvećena razvoju postojećih ESG praksi i saradnji sa zainteresovanim stranama i partnerima na inoviranju budućih inicijativa koje su usklađene sa nacionalnom vizijom i imaju pozitivan uticaj na društvo.

Više informacija dostupno je na sajtu Euromoney-a: www.euromoney.com