Opština Tivat se zadužuje 2,5, Vlada daje još milion eura

Opština Tivat uzima novi kredit od Njemaca za nastavak izgradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema

6301 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Lokalna uprava Tivta zadužiće se u iznosu od 2,5 miliona eura kod Ministarstva finansija Crne Gore i Njemačke razvojne KfW banke za nastavak aktivnosti na izgradnji gradske vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Odluka o kreditnom zaduženju naći će se pred odbornicima na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta koja je zakazana za 7. novembar.

U tom dokumentu navodi se da se Opština zadužuje za realizaciju projekta “Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na jadranskoj obali - faza V i faza V komponenta 2”. Odluka predviđa vraćanje kredita u iznosu od 2,5 miliona eura u 20 jednakih polugodišnjih anuiteta u iznosu od po 125.000 eura, od kojih prvi dospijeva na naplatu 30. juna 2033, a posljednji 30. decembra 2042. godine. Utvrđena je fiksna kamatna stopa u iznosu od dva odsto koja se obračunava na godišnjem nivou i plaća polugodišnje na iznos povučenih sredstava, počevši od 30. decembra ove godine.

U materijalu administracija gradonačelnika Željka Komnenovića navodi da je Vlada 8. septembra usvojila “Informaciju o realizaciji kredita Njemačke razvojne banke KfW- Faza V i faza V komponenta 2” sa predlogom realokacije preostalih kreditnih sredstava. Zaključkom Vlade određeno je da se po tom osnovu, opštinama Tivat, Kotor i Ulcinj proslijede sredstva u ukupnom iznosu od 15,3 miliona eura. Od toga se Tivtu prosljeđuje iznos od ukupno 3,5 miliona eura, od čega je 2,5 miliona eura kredit koji će lokalna uprava vraćati njemačkoj banci, a milion eura je donacija Vlade.

Donacije od po milion eura dobili su i Kotor i Ulcinj, s tim što će Kotorani uz to vraćati i kredit od 4,45 miliona eura, a Ulcinjani kredit od 5,36 miliona eura. Grejs period koji su tri opštine dobile da počnu otpatu glavnice kredita je deset godina. Ovih ukupno 3,5 miliona eura koje će sada dobiti Opština Tivat, međutim, nisu dovoljni da se realizuju svi projekti predviđeni Fazom V komponenta 2 na teritoriji te opštine.

Za tu fazu su lokalnoj upravi Tivat već proslijeđena kreditna sredstva u iznosu od 11 miliona eura ugovorom potpisanim sa Vladom, odnosno Ministarstvom finansija još krajem jula 2017. Ta sredstva koja još nisu upotrijebljena, raspoloživa su za trošenje do 31. decembra 2024. Međutim, računa se da će pored tih ranije odobrenih 11 miliona eura kredita, Tivtu za realizaciju svega planiranog u ovoj fazi, zbog u međuvremenu izrađene velike inflacije i poskupljenja materijala i građevinskih usluga, nedostajati još ukupno 13,2 miliona eura.

Od tih nedostajućih sredstava ovo najnovije kreditno zaduženje i donacija Vlade, pokrivaju tih 3,5 miliona.

Državna agencija Vodacom iz Tivta preko koje se realizuje višegodišnji program unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture na primorju koji se finansira sredstvima KfW banke, u međuvremenu je potpisala ugovor o pružanju konsultantskih usluga za fazu V-2 sa kompanijom Dorsch International Consultants GmbH iz Njemačke i njenim partnerom u zajedničkom ulaganju (Joint Venture), konsultantskom kompanijom PRO-ING d.o.o iz Srbije. Konsultant za implementaciju Faze V-2 je po tom ugovoru, zadužen za izradu glavnih projekata, tenderskog dokumenta za izbor izvođača radova i sprovođenje međunarodne tenderske procedure (po FIDIC Rozoj knjizi) te za stručni nadzor nad izvođenjem radova.

Formalni investitor poslova koji će se u u sklopu faze V-2 realizovati u Tivtu je opštinsko preduzeće Vodovod i kanalizacija (VIK).

Bonus video: