Mićunović zbog kredita založio Staru poštu

Nikšićki biznismen zgradu na atraktivnoj lokaciji po drugi put založio zbog podizanja 300 hiljada eura, koje namjerava da vrati do kraja marta naredne godine

57621 pregleda 180 reakcija 24 komentar(a)
Zgrada Stare pošte u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Stare pošte u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović ponovo je založio zgradu Stare pošte nadomak Staroga grada na ime kredita, sada od 300 hiljada eura, koji namjerava da vrati do kraja marta naredne godine.

To se navodi u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 300 hiljada eura, period otplate šest mjeseci i krajnji rok otplate 29. mart 2024”, stoji kao teret koji je 25. oktobra upisan na tu atraktivnu nekretninu.

Banka je ujedno upisala i zabranu otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup nekretnine.

Mićunović je prošle godine u septembru kod iste banke uzeo kredit od pola miliona eura, i obavezao se da ga vrati do 21. septembra ove godine, da bi potom ponovo uzeo novu kreditnu tranšu.

Riječ je o atraktivnoj jednospratnici, koja se nalazi preko puta nekadašnje zgrade “Zeta filma” u vlasništvu istoimene kompanije koju kontroliše porodica Mićunović, a na čijem mjestu se završava luksuzni kondo hotel od 11 spratova sa kockarnicama i spa-centrom.

Mićunović
Mićunovićfoto: Luka Zeković

Mićunović se u septembru 2017. uknjižio kao vlasnik Stare pošte, koju je prethodno kupio za 3,1 milion eura od Atlas grupe biznismena Duška Kneževića.

Tada je i banka stavila hipoteku na taj iznos na nekretninu, a Mićunović je u roku od 36 mjeseci, odnosno do početka oktobra 2020. vratio kredit, kada je i nekretnina bila oslobođena svih tereta.

Iz kompanije odbjeglog biznismena Duška Kneževića tada je saopšteno da su se odlučili na prodaju zgrade Stare pošte kako bi realizovali svoje investicione planove na lokalitetu Jadranski sajam i u Pržnu. Međutim, nijedan od tih projekata nije započet.

Zgrade Stare pošte i “Zeta filma” dijeli ulica i kupovinom Mićunović je dobio u vlasništvo jednu od najatraktivnijih građevinskih lokacija u samom srcu Budve.

U međuvremenu, “Zeta film” je porušen i započeta gradnja hotela sa apartmanima za prodaju.

Na mjestu Stare pošte važećim planskim dokumentima moguće je graditi zgradu sa osam spratova.

Mićunović nije sam u građevinskom biznisu, već je njegova kompanija “Zeta film” zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji sa turskim “Merit Montenegro”, koji uveliko prodaje luksuzne apartmane u budućem hotelu “Merit Starlit”.

“’Merit Starlit Hotel & Residence’ otvara vam vrata privilegovanog života u srcu Budve, ima 44 hotelske sobe i 49 rezidencija, kao i dva restorana, SPA i fitnes centar koji će pružiti vrhunsku uslugu. Ugledni stanovnici ‘Merit Starlita’ moći će da koriste privilegije sa pet zvezdica našeg hotela”, promoviše se projekat na društvenim mrežama i sajtu turske kompanije.

Hotel na mjestu Zeta filma
Hotel na mjestu Zeta filmafoto: Vuk Lajović

“Zeta film” je u avgustu 2020. zaključio ugovor o zajedničkoj gradnji sa turskom kompanijom “Merit Montenegro”. Do tada je “Zeta film” je imao ugovor sa podgoričkom kompanijom “Bemax” koja je ugrubo podigla višespratnicu.

Ministarstvo održivog razvoja, na čijem je čelu tada bio ministar Pavle Radulović, je 2016. izdalo građevinsku dozvolu za gradnju kondo hotela ukupne bruto građevinske površine 15.123,32 kvadrata. Opština Budva i “Zeta film” zaključili su u decembru 2016. ugovor o izmirivanju komunalija u ratama, koje je Mićunovićeva kompanija ispoštovala i isplatila 794 hijade eura.

Kao garanciju da će izmiriti obavezu do 15. decembra 2021, nikšićki biznismen prvobitno je založio atraktivni zemljišni kompleks od 6.470 kvadrata u Reževićima, na koji je Opština Budva u januaru 2017. upisala hipoteku. Međutim, nakon što je zemljišni kompleks prije dvije i po godine prodao za 3,8 miliona kompaniji “Savana commercial retail”, biznismena Veselina Mijača, Mićunović je potom kao garanciju da će izmiriti preostali dio duga za komunalije opštinskoj Službi dao bankovnu garanciju u iznosu od 453 hiljade eura, koliko mu je tada bilo preostalo da izmiri godišnje rate sa kamatom. Banka je, s druge strane, Mićunoviću pod hipoteku stavila njegove i nekretnine u rodnom Nikšiću.

Očekuje se da će do naredne sezone “Merit Starlit” biti otvoren.

Nezvanično se pominje da će zgrada Stare pošte u kojoj se do skoro nalazio popularni lokal, koji je u međuvremenu zatvoren, biti pretvoren u luksuzni restoran kojim će upravljati turska kompanija koja je u partnerskom odnosu sa Mićunovićem.

Bonus video: