Šćekić: Sjever ugrožen migracijom stanovništva, mora se naći rješenje

Na naučnoj konferenciji u Beranama predstavljene razvojne šanse za tu opštinu i sjever države

2702 pregleda 8 komentar(a)
Foto: SNP
Foto: SNP

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović kazao je da je ta lokalna samouprava voljna da radi ubrzano na razvoju Berana i na unapređenju svojih administrativnih kapaciteta.

Danas je svečano otvorena prva Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom "Izazovi i perspektive za razvoj opštine Berane kao preduslov za valorizaciju sjeverne regije Crne Gore – IZperaBA”, koju organizuje Opština Berane, a koja je, kako su saopštili, okupila više od 40 doktora nauka iz Crne Gore i regiona.

Učesnici konferencije će danas i sjutra prezentovati svoje ideje za podsticanje ekonomskog razvoja i jačanje konkurentnosti privrede, valorizaciju prirodnih resursa, razvoj turizma kao i ulaganja i razvoj poljoprivrede uz bolju saobraćajnu infrastrukturu.

"Naše stanovništvo odavde odlazi, a mi konstatujemo da škole u Beranama pohađa manji broj učenika, da je nezaposlenost veća, da je ukupan broj stanovništva manji i da je demografska slika sve sumornija uopšte uzev. Lokalna uprava ne može učiniti mnogo na planu privlačenja stranih ivesticija, direktnih ulaganja, bez odgovarajućeg odnosa države u kreiranju svojih politika. Moram naglasiti da smo voljni da radimo ubrzano na razvoju Berana i na unapređenju naših administrativnih kapaciteta“, kazao je Todorović na otvaranju konferencije.

berane konferencija
foto: Opština Berane

Kada je riječ o raspoloživim programima za podsticaj poslovanju, naglasio je Todorović, Opština Berane je proglasila Biznis zonu na Rudešu, koja uključuje osim industrijske zone i zelene površine i saobraćajnice.

"Za poslovanje u biznis zoni predviđene su brojne olakšice kako sa državnog tako i lokalnog nivoa. Opština Berane svake godine Agrobudžetom opredjeljuje sredstva koja se posredstvom Sekretarijata za poljoprivredu, turizam, vodoprivredu i zaštitu životne sredine, realizuju kao direktna podrška poljoprivrednim proizvođačima. U proteklom periodu realizovali smo mnoštvo aktivnosti kroz Agrobudžet, nagrađeni smo priznanjem na Novosadskom sajmu poljoprivrede, za uspjeh u podsticanju Agrobiznisa. Nedavno smo sa Privrednom komorom Crne Gore potpisali Ugovog o sprovođenju postupka provjere lokalne samouprave u cilju dobijanja sertifikata o ispunjenosti standarda BFC SEE, kojim ulazimo u proces sertifikacije za razvijanje ambijenta po mjeri biznis zajednice. Takođe, u toku je priprema predloga Strateškog plana razvoja Opštine Berane 2023-2027. godine, te svi značajni uvidi sa ovom skupa mogu poslužiti za pripremu ovog važnog strateškog dokumenta koji će trasirati razvoj grada. Opština Berane će formirati Privredni savjet koji će takođe djelovati sinergijski i unaprijediti poslovni ambijent u Beranama“, istakao je Todorović.

Konferenciju je svečano otvorio predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović, koji je rekao da se Opština Berane organizacijom ovog događaja "uvrstila među rijetke lokalne uprave koje su na sebe preuzele zadatak da organizuju naučnu konferenciju ovog tipa".

“Opština Berane je prepoznala da se organizacijom ovakve konferencije otvara mogućnost da domaća i međunarodna stručna javnost, kroz saopštavanje naučnih referata i učestvovanje u diskusijama, da svoje viđenje mogućnosti razvoja Opštine Berane, da se ozbiljnim naučnim pristupom sagledaju svi potencijali ali i izazovi sa kojima se može suočiti kao i mogući načini njihovog prevazilaženja. Iako nas direktan okidač za organizaciju ove konferencije – ugroženost Berana i cijele sjeverne regije Crne Gore velikom migracijom stanovništva čini zabrinutim, činjenica da se prvi put organizuje jedna ovakva naučna konferencija govori o porastu svijesti o tom problemu što je već jedan krupan korak ka njegovom otklanjanju. Može se reći da je organizovanje ove naučne konferencije jedan od mehanizama samoodbrane Berana od migracijskih tendencija koje će lokalna uprava, u sadejstvu sa članovima naučne zajednice, tek pokretati i realizovati”, najavio je Obradović.

Aleksandar Stijović, savjetnik predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, kazao je da je Grad Berane, "kao srce sjeveroistočnog regiona Crne Gore", kroz istoriju "uvijek bio središte važnih istorijskih događaja i predstavlja cijelu Crnu Goru u jednom gradu".

“Želja nam je da u saradnji sa bankarskim sektorom i investicionim fondovima stvorimo poslovno okruženje koje će podsticajno djelovati na razvoj, posebno malog i srednjeg biznisa. Na polju poljoprivrede i trgovine treba da doprinesemo boljoj povezanosti i saradnji poljoprivrednih proizvođača sa potrošačima i sektorom turizma. Poseban fokus za razvoj sjevera leži na polju energetike, energetske efikasnosti, IT tehnologija i digitalizacije. Sa svih nivoa, kako države tako i opština, potrebno je da uradimo prostorno-planske dokumente, neophodnu infrastrukturu i digitalizaciju servisa, promovišemo dobre prakse i vizije razvoja i konkretnim rješenjima i mjerama podstaknemo velike investitore da ulažu u Crnu Goru”, naglasio je Stijović

Na konferenciji učestvuje više od 40 naučnika iz različitih oblasti, iz Crne Gore i regiona.

Protokolarni dio konferencije sastoji se iz dvije sesije – Razvoj turizma i saobraćajne infrastrukture kao preduslov zaustavljanja migracije stanovništva i Razvoj poljoprivrede kao preduslov poboljšanja standarda građana. Prva naučna konferencija sa međunarodnim učešćem "Izazovi i perspektive za razvoj opštine Berane kao preduslov za valorizaciju sjeverne regije Crne Gore – IZperaBA”, koju Opština Berane završava se sjutra, kada će se učesnici konferencije upoznati sa turističkim vrijednostima i kulturnom baštinom tog grada.

Šćekić: Razmotriti koji su izazovi sa kojima se opštine suočavaju

Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, kazao je da je sjever Crne Gore "više od decenije ugrožen velikom migracijom stanovništva".

pžekioć berane
foto: SNP

"Iz tog razloga neophodno je razmotriti koji su to izazovi sa kojima se opština Berane i sve druge sjeverne opštine suočavaju. Organizacija Konferencije je pravi način i prvi korak da se razmjenom znanja i iskustva dođe do adekvatnog rješavanja ovog višedecenijskog problema” istakao je Šćekić, kako se navodi u njegovom saopštenju.

Kazao je da daje punu podršku lokalnoj samoupravi da rade na osnaživanju i jačanju kapaciteta u cilju smanjenja i sprečavanja migracija stanovništva Berana i drugih sjevernih opština.

Bonus video: