Za remont i obnovu klase skoro pola miliona

Morsko dobro uskoro raspisuje javnu nabavku za radove na trajektu “Trideseti avgust”

12940 pregleda 86 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ilustracija, Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom će za redovni remont i obnovu klase starog trajekta “Trideseti avgust” izdvojiti pola miliona eura – skoro isto onoliko novca koliko je za taj brod u februaru državna firma platila njegovom bivšem vlasniku u Hrvatskoj.

Proizilazi to iz sedmih po redu izmjena plana javnih nabavki Morskog dobra za ovu godinu, koje su objavljene na potralu centralnih elektronskih javnih nabavki - CEJN.

U novoj verziji plana javnih nabavki uvedena je stavka “popravka i održavanje trajekta “Trideseti avgust”, za koju je planirano 413.224,14 eura i još 86.776,86 eura za PDV, a planirano je da se ta nabavka realizuje do kraja ove ili početkom naredne godine, pri čemu Morsko dobro u ovogodišnjem budžetu za remont ovog trajekta ima opredijeljenih 450.000 eura, dok će ostatak od 50.000 obezbijediti u Planu javnih nabavki za 2024. godinu.

Iz ove državne firme nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi predstojećeg remonta 53 godine starog trajekta-da li predstojeći remont, koji će koštati pola miliona eura, dokazuje da je Morsko dobro kupujući taj brod za neznatno veći iznos napravilo loš posao jer je nabavilo stari i dotrajali brod u koji treba uložiti skoro isto toliko novca koliko ga je i platilo, samo da bi on zadržao i obnovio klasu.

Kada je ovaj trajekt kupljen proljetos dobio je 10. marta od Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore prilikom upisa u crnogorski Registar trgovačkih brodova “uslovno i privremeno” svjedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu. Sertifikat je važio do 21. maja uz uslov da se do tog datuma urade pregledi u skladu sa zahtjevima tehničkih pravila Uprave pomorske sigurnosti dva dana prije isteka ovog roka opet je izdato “privremeno i uslovno” Svjedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu do 21. oktobra uz isti uslov da se urade traženi pregledi.

Pošto pregledi do tog roka nijesu urađeni, Morsko dobro trajekt nekoliko dana prije 21. oktobra povlači iz saobraćaja. Da bi se važenje sertifikata koji izdaje Uprava pomorske sigurnosti produžilo i “Tridesti avgust” završio proceduru tzv. obnove klase, stari trajekt sada mora biti remontovan i dokovan.

Kada je trajekt kupljen predsjednik Odbora direktora Morskog dobra Blažo Rađenović je izjavio da je u “izvanrednom tehničkom stanju”. On međutim, sada kada su ga “Vijesti” pitale o predstojećem pola miliona eura vrijednom remontu nije odgovorio da li i dalje stoji pri istim tvrdnjama da je brod u odličnom stanju.

Za popravku i održavanje trajekta planirano 413.224,14 eura i još 86.776,86 eura za PDV

Pošto je Morsko dobro pustilo trajekt u saobraćaj proljetos na njemu je došlo do do havarije u strojarnici koja je zbog gustog dima koji je pokuljao iz utrobe broda prvo klasifikovan kao požar, pa su intervenisali hercegnovski vatrogasci. Oni su međutim, ušavši u zadimljeni mašinski prostor trajekta konstatovali da nema otvorenog plamena, već da je došlo do trenja i kidanja prenosnih kaiševa na remenicima jednog od motora broda.

Iako su čelnici Morskog dobra tvrdili da “Trideseti avgust” potpuno odgovara operativnoj obali i usjecima za pristajanje trajekata u Kamenarima i Lepetanima i da nema potrebe da se obala prilagođava tom trajektu, da to nije tako ubrzo su pokazale same ukrcajne rampe “Tridesetog avgusta” koje su odmah bile deformisane i izguljene prilikom trenja sa za njih, uskim usjecima u pristaništima, kao i činjenica da je Morsko dobro ljetos usred sezone preduzimalo hitne i neprijavljene građevinske radove pri kojima su pikameri rušili dio bočnih stranica usjeka i tako ih proširivali dovoljno za rampe “Tridesetog avgusta” i za u međuvremenu nabavljeni veliki trajekt “Ruka pravde”.

Nakon što ga je njegov bivši dugogodišnji vlasnik, hrvatska državna brodarska kompanija Jadrolinija iz Rijeke, bezuspješno dva puta nudila na prodaju po cijeni starog željeza od oko 90.000 eura, ovaj trajekt je krajem prošle godine za 252.000 eura kupila mala firma ABM Tours iz Neviđana, da bi ga samo nekoliko mjeseci kasnije ona prodala crnogorskoj državnoj firmi Morsko dobro za čak 569.000 eura. Ovakvu kontroverznu kupovinu ovog trajekta koji je Morsko dobro realizovalo hitnom javnom nabavkom “pregovaračkim postupkom bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje”, istražuje Specijalno državno tužilaštvo.

Bonus video: