"Hemosan" blokirao račun Željezare

Željezarci platu primaju 10. u mjesecu i radnici se nadaju da do kašnjenja neće doći

8310 pregleda 3 komentar(a)
Radnici se nadaju da će platu primiti do 10. novembra, Foto: Svetlana Mandić
Radnici se nadaju da će platu primiti do 10. novembra, Foto: Svetlana Mandić

Račun firme “EPCG-Željezara” blokiran je već 19 dana i kako su “Vijestima” iz te kompanije odgovorili vrijednost blokade na 3. novembar iznosila je skoro 110 hiljada eura. Iako nijesu željeli da odgovore koja firma je blokirala račun, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, riječ je o kompaniji “Hemosan” iz Bara kojoj je Željezara dugovala na oko 140 hiljada eura na račun posla (odvoženje otpada).

“Trenutno smo usmjereni na aktivnosti sa ciljem deblokade računa i omogućavanja obavljanja redovnih finansijskih transakcija. Nadamo se da će plate za oktobar biti isplaćene u predviđenom vremenskom periodu”, naveli su iz firme “Vijestima”.

Željezarci platu primaju 10. u mjesecu i radnici se nadaju da do kašnjenja neće doći.

“Što se tiče broja radnika, prekidom radnog odnosa sa licima angažovanim po ugovoru o djelu broj radnika je smanjen i trenutno iznosi 288. Što se tiče planova za naredni period, trenutno se priprema izrada novog biznis plana, kojim će biti definisane djelatnosti kojima će se ‘EPCG-Željezara’ baviti u budućnosti”, piše u odgovoru.

Predsjednik Sindikata Ivan Vujović, kazao je “Vijestima” da su juče razgovarali sa članovima Odbora direktora tog preduzeća i da će razgovori biti nastavljeni i narednih dana.

“Interesovalo nas je kada će krenuti proizvodnja betonskih stubova, armaturnih mreža. Što se tiče blokade računa, tim poslom treba da se bavi menadžment, a ne mi. Mi samo želimo da radimo i zarađujemo plate. Nadamo se da ta blokada neće uticati na isplatu naših zarada, odnosno da će račun narednih dana biti odblokiran kako bismo platu primili na vrijeme”, kazao je Vujović.

Novi plan, koji najavljuju iz menadžmenta fabrike, podrazumijevaće isključivanje Kovačnice, koja je bila u starom planu, nove proizvodnje poput betonskih i metalno-rešetkastih stubova, armaturne mreže, kao i raspisivanje tendera za dovođenje investitora koji bi pokrenuo proizvodnju u Čeličani.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, matične kompanije Željezari, Milutin Đukanović nedavno je najavio da razrađuju plan za nove programe, da im je cilj da rade manje programe, kao i da prethodno mora da bude urađen monitoring svih procesa u Željezari i revizija.

Odbor direktora “EPCG Željezara” nedavno je smijenio direktora te kompanije Đorđija Manojlovića zbog, kako su naveli, nesprovođenja biznis plana i broja radnika koji je gotovo dupliran u odnosu na broj koji je biznis planom predviđen. Na njegovo mjesto za v.d. postavljena je pravnica Radojka Jeretin.

Bonus video: