Opština Tivat traži 5,6 miliona eura, "Adriatic Marinas" ne da

Agencija za zaštitu konkurencije zahtijevala da stranke u postupku za 30 dana dostave novu dokumentaciju

11935 pregleda 7 komentar(a)
Sporna odluka donijeta još 2018. godine, Foto: Porto Montenegro
Sporna odluka donijeta još 2018. godine, Foto: Porto Montenegro

U Agenciji za zaštitu konkurencije (AZZK) juče je zaključena usmena rasprava u postupku za ocjenu zakonitosti višemilionske državne pomoći koju je Opština Tivat 2018. godine pružila kompaniji "Adriatic Marinas", koja upravlja naseljem Porto Montenegro.

Pravni zastupnici dviju strana, prema saznanjima "Vijesti", ostali su pri svojim navodima, pa su direktor pravnog sektora Porto Montenegra Savo Đurović i advokat te kompanije Milovan Milošević tvrdili da navodno uopšte nije riječ o državnoj pomoći toj kompaniji, već da je to bio legalan aranžman što je po njima potvrdila i službena zabilješka specijalne džavne tužiteljke Tatjane Žižić koja je svojevremeno sagledavala ovo kontroverzno i do sada u Crnoj Gori jedinstveno opraštanje višemilionskih dažbina jednom strateškom stranom investitoru.

Zanimljivo je da su predstavnici Porto Montenegra u raspravi ponavljali stavove koje je u jednom od ranijih dopisa AZZK-u povodom ovog slučaja iznio tadašnji pravni zastupnik Opštine Tivat, advokat Nikola Martinović, koga je bila angažovala tadašnja DPS-SD-HGI lokalna vlast Tivta - da je odnos Opštine Tivat i Porto Montenegra "građansko-pravni odnos zasnovan na teretnom, dvostrano obaveznom ugovoru" i da je u njemu ključno pitanje "jednakosti davanja stranaka u zakjučenom ugovoru".

Martinović, kome je u međuvremenu aktuelna lokalna vlast Tivta, koju predvodi gradonačelnik Željko Komnenović (Narod pobjeđuje) ukinula punomoćje, je krajem 2019. AZZK obavijestio da je "nadleženo tužilaštvo provjeravalo upravo jednakost davanja stranaka" u spornom ugovoru i da bi Tužilaštvo sigurno pokrenulo krivični postupak protiv odgovornih da je našlo osnova za eventualnu nejednakost davanja stranaka, a što bi značilo i postojanje povrede prava konkurencije.

Aktuelni pravni zastupnik Opštine Tivat, advokat Predrag Savić, međutim, ponovio je argumentaciju zašto smatra da je davanje državne pomoći Porto Montenegru u obliku oslobađanja te firme bez jasnog zakonskog osnova obaveze plaćanja komunalija u iznosu od 5,6 miliona eura bila nelegalna državna pomoć. Po Saviću, načinom na koji je ona data prekršeno je više članova samog crnogorskog Zakona o kontroli državne pomoći, ali i član 107 stav 3 tačka C Ugovora o funkcionisanju Evropske unije (UFEU), kao i svih šest kriterijuma iz Saopštenja Evropske komisije za regionalnu državnu pomoć C(2021)2594, a koje je prihvaćeno i kao dio domicilnog zakonodavstva u postupku kontrole legaliteta državne pomoći u Crnoj Gori.

Savić je, ukazujući na praksu Evropskog suda u Strazburu i Odluku Evropske komisije 2017/1283 kojom je državna pomoć Irske kompaniji Apple u obliku poreskih olakšica vrijednosti skoro 13 milijardi eura proglašena nelegalnom, zatražio od AZZK da utvrdi da se i u slučaju opraštanja komunalija od strane Opštine Tivat Porto Montenegru radilo o nelegalnoj državnoj pomoći, te da AZZK obaveže Porto Montenegro da lokalnoj upravi vrati iznos od 5,6 miliona eura.

AZZK inače, više od četiri godine vodi ispitni postupak utvrđivanja moguće neusklađenosti državne pomoći dodijeljenje "Adriatic Marinasu" u vidu oslobađanja te kompanije od obaveze plaćanja 5,6 miliona eura naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Iako se državna pomoć Porto Montenegru desila u avgustu 2018, AZZK se međutim, nikada po službenoj dužnosti nije pozabavila ovim slučajem i ispitivanjem njegove legalnosti, već je to postupak ocjenjivanja zakonitosti ovog aranžmana počela tek u oktobru 2019. nakon što joj je objašnjenje ovog slučaja tražila Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Nakon zaključivanja usmene rasprave, AZZK je juče obavezao punomoćnike dviju strana da u roku od 30 dana Agenciji dostave "obrazloženje i dokaze o ispunjenosti uslova propisanih čl 1, 4, 5, 6, 7, 13 i 14 Regulative Komisije EU br. 651/2014 od 17. juna 2014. o proglašenju određenih kategorija pomoći usklađenim sa unutrašnjim tržištem u primjeni člana 107 i 108 Ugovora, koja je Prilog 7A Pravilnika o Listi pravila državne pomoći".

Strane sada dobro sarađuju, pa se novac može lakše vratiti

Pravni zastupnik Opštine je nakon saopštavanja stava da “Adriatic Marinas” treba da vrati 5,6 miliona, ukazao i na činjenicu da aktuelno rukovodstvo lokalne uprave Tivta i predstavnici aktuelnog vlasnika Porto Montenegra sada imaju dobre odnose i da uspješno sarađuju, te da mogu naći modalitet koji odgovara objema stranama kako bi se taj novac vratio građanima Tivta.

Bonus video: