Štrajk upozorenja radnika Aerodroma: Obustava rada ako bude daljeg neispunjavanja zahtjeva

"Nečuveno je da menadžment upozorava da je javno okupljanje nezakonito, jer toga nema u Zakonu", rekao je generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica

17111 pregleda 37 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Mirko Kotlaš
Foto: Mirko Kotlaš

Poslodavac je zastrašivao radnike da danas ne izađu na mirni protest, kazao je predsjednik sindikalne organizacije aerodroma u Podgorici, Slobodan Martinović, tokom jednočasovnog štrajka upozorenja ispred terminala podgoričkog aerodroma.

Štrajk se održava i kod tivatskog aerodroma.

"Na našu žalost, došli smo u situaciju da nećemo odustati od naših zahtjeva", kazao je Martinović.

Dodao je da zarade radnika Aerodroma nisu povećavane od 2008. godine, te da te plate danas "pojede" inflacija.

Protest aerodrom Podgorica
foto: Mirko Kotlaš

Jednočasovni štrajk upozorenja ispred terminala podgoričkog aerodroma organizovan je povodom nezadovoljstva radnika radi nepostizanja dogovora sa poslodavcem Aerodromima Crne Gore od početka godine. Između ostalih sindikalci tvrde da nisu postigli dogovor o povećanju zarada zaposlenima, usvajanju pravilnika o rješavanju stambenih pitanja, regulisanju radnog vremena u operativi, poboljšanja uslova rada i zaštite na radu...

Martinović je kazao da je neistina da sindikat želi da utiče na sporove koji se vode povodom obračuna koeficijenta. Osim toga, kazao je da su na predlog kolektivnog ugovora dali sopstvenu analizu u dva koraka.

"Postavlja se pitanje koji bi predstavnik sindikata pristao da snizi cijenu rada? Mi nismo i nikada ne možemo ostaviti procese rada poslodavcu", kazao je on.

Martinović je dodao da su osim pritisaka pokazali zajedništvo, te da okupljanjem žele da pokažu da probleme zaposlenih treba rješavati.

"Ukoliko bude daljeg neispunjavanja naših zahtjeva, doći će do obustave rada", naglasio je on.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica kazao je da daju punu podršku ostvarivanju punih prava zaposlenih.

protest radnika Aerodroma
foto: Mirko Kotlaš

Zarubica je kazao da se menadžment na dosadašnje zahtjeve oglušio te da se menadžment javno hvali rezultatima poslovanja, ali da taj uspjeh zavisi od zaposlenih.

"Nečuveno je da menadžment upozorava da je javno okupljanje nezakonito, jer toga nema u Zakonu", kazao je Zarubica.

On je upitao da li je potrebno da uđu u štrajk kako bi menadžment sjeo za sto i pregovarao.

"Apelujem na menadžnent, novu Vladu i ministarstvo da se uključe u ovaj proces", poručio je Zarubica.

Zarubica je pozvao na solidarnost i jedinstvo te rekao da niko ne može bolje da brine o Aerodromu, nego oni koji od rada u njemu hrane porodice.

"Savez sindikata sto odsto stoji uz radnike Aerodroma", zaključio je on.

Bonus video: