Firma iz Srbije traži dozvolu za preuzimanje akcija u Prvoj banci

Centralna banka odlučuje o zahtjevu i ne saopštava ime potencijalnog kupca. Dobijanje odobrenja od Centralne banke je početak procesa za zaključenje dogovora o prodaji

21164 pregleda 24 reakcija 23 komentar(a)
Prva banka (Ilustracija), Foto: Biljana Matijašević
Prva banka (Ilustracija), Foto: Biljana Matijašević

U Centralnoj banci Crne Gore u toku je proces odlučivanja po zahtjevu pravnog lica iz Srbije za sticanje kvalifikovanog učešća do 50% (manjinskog učešća) u kapitalu Prve banke.

Ovo je saopšteno iz vrhovne monetarne institucije.

Većinski paket akcija prve banke posjeduje Aco Đukanović i povezan firme sa njim. Aco Đukanović je brat doskorašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića. Dobijanje odobrenja od Centralne banke je početak procesa za zaključenje dogovora o prodaji.

"Povodom medijskih objava u vezi sa prodajom dijela akcija Prve banke, a u cilju objektivnog informisanja javnosti, obavještavamo Zahtjev je podnijet 27. 10. 2023. Centralna banka će o primljenom zahtjevu odlučivati u skladu sa zakonom predviđenim procedurama i rokovima. Radi objektivnog informisanja, napominjemo da fizičko lice koje se u medijima dovodi u vezu sa pravnim licem koje je podnijelo zahtjev, prema dokumentaciji dostavljenoj Centralnoj banci Crne Gore, nema veze sa podnosiocem zahtjeva", saopšteno je iz vrhnovne monetarne institucije.

Saopštenje CBCG je uslijedilo nakon što je juče Televizija Nikšić objavila informaciju da je je biznismen iz Repuzblike Srpske Dalibor Matić kupuje Prvu banku.

Bonus video: