Dio radnika Aerodroma Tivat održao "mirno protestno okupljanje": Sindikat neće popustiti ni po cijenu štrajka

Poručeno je da neće odustati od svojih zahtjeva niti pristati na smanjene obračunske vrijednosti koeficijenta

11709 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Pedesetak zaposlenih na Aerodromu Tivat prisustvovalo je "mirnom protestnom okupljanju" koje je u organizaciji Sindikata te vazdušne luke danas u vremenu od 13 do 14 časova, održano ispred terminalne zgrade aeerodroma.

Kako su tom prilikom naglasili predstavnici sindikata, nije bila riječ ni o kakvom štrajku upozorenja, niti je proces rada u tivatskoj vazdušnoj luci na bilo koji način prekidan ili obustavljen, već su svi radnici koji su bili u smjeni u vrijeme protestnog okupljanja, bili na svojim radnim mjestima.

Protestu su prisustvovali samo oni iz drugih smjena, tako da proces rada na aerodromu i opsluživanja aviona i putnika nije trpjelo zbog skupa na kojem je dio zaposlenih iskazao svoje nezadovoljstvo činjenicom da sindikat i poslovodstvo Aerodroma Crne Gore (ACG) već mjesecima ne mogu naći zajednički jezik oko spornih piutanja.

Prema viđenu sindikata, sporne teme su povećanje zarada zaposlenih za koje oni insistiraju da se uvećaju 20 odsto, usvajanje Pravilnika o rješavanju stambenih pitanja, regulisanje radnog vremena u operativi, poboljšanje uslova rada i zaštite na radu, 2sprječavanje degradiranja postoječeg Kolektivnog ugovora", "pronalazak adekvatnog rješenja za zaposlene koji nisu finansijski obeštećeni za period za koji je bilo potpisano poravnanje za zapslene" te "potreba poštovanja reprezentativnih sindikalnih organizacija kao socijalnog partnera u svim pitanjima koja se tiču ekonomskog i socijalnog statusa zaposlenih".

Aerodrom Tivat, Aerodrom Tivat protest
foto: Siniša Luković

Obraćajući se prisutnima i medijaima koji su pratili prtest, predsjednik sindikalne organizacije Aerodroma Tivat Ljubiša Džudović je kazao da već godinu dana intenzivno, ali bezuspješno pregovaraju sa menadžmentom ACG te da su „na žalost, došli dio ovakve situacije da moramo preduzeti i ovakve mjere kako bi stavili do znanja poslodavcu da smo ozbiljni u svojim namjerama i da nećemo odustati od naših zahtjeva".

Istakao je da ne stoje navodi Odbora direktora ACG da su radnicima plate povečane 23 odsto kroz program „Evropa sad“ jer je to bila „samo redistribucija doprinosa korist svih zaposlenih u Crnoj Gori“ i ponovio da plate radnicima aerodroma nisu povećavane od 2008, te da su u međuvremenu značajno obezvrijeđene inflacijom i opštim poskupljenjima.

"Želimo da razbijemo mišljenje da su plate zaposlenima u ACG iznad prosjeka. Naprotiv, uporednom analizom doći će se do nespornog zaključka da su one iste ili u prosjeku ili nešto ispod prosjeka u odnosu na komparativna mjesta u privredi, posebno kada je u pitanju operativno osoblje sa nižom i srednjom stručnom spremom, a koje, usudiću se reći, obavlja suštinske poslove na prihvatu i otpremi sabraćaja i glavni su nosioci poslovnih aktivnosti kompanije", kazao je Džudović.

Dodao je da upravo ti radnici koji rade u lošim prostornim i infrastrukturnim uslovima sa zastarjelom opremom, čine da se saobraćaj na aerodromima odvija bez incidenata i sa „finansijskim i drugim benefitima o kojima se poslije u udobnim kancelarijama i na pres konferencijama daju izjave o uspješnom poslovanju i još jednoj uspješnoj godini za kompaniju".

Tvrdi da je „apsolutna neistina da reprezenmtativni sindikati ACG na bilo koji način žele da utiču na ishode sudskih sporova“ koje veliki broj radnika u milionskim vrijednostima vodi protiv te kompanijue, smatrajući da su ih ACG zakinuli po osnovu obračuna startnog dijela zarade.

Naglasio jeda se "od sindikata ne može očekivati da rade na štetu stečenih prava zaposlenih, za koje smo se zajednički svi izborili i da prihvate snižavanje garantovane obračunske vrijednosti koeficijenta kao najvažnijeg kriterijuma za obračun zarada svih zaposlenih u skladu sa zakonom“.

Aerodrom Tivat, Aerodrom Tivat protest
foto: Siniša Luković

Poručio je da su sindikati “bili više nego konstruktivan socijalni partner“ i predložili su dva modela za razriješenje pitanja izmjena Kolektivnog ugovora, a na kojima insistira poslovodstvo, čime bi se po Džudoviću, odmah bi zaposlenima plate na mjesečnom nivou povećale za preko 100 eura „a time bi se ujedno riješilo i pitanje daljih utuženja do tog trenutka“, ili da se povećaju koeficijenti složenosti poslova za radna mjesta.

Sindikat, po riječima Džudovića, neće prihvatiti insistiranje menadžmenta da se obračunska vrijednost koeficijenta koja u ACG trenutno iznosi 387 eura „smanji na državni nivo“ jer je to kaže neprihvatljivio za svakog sindikalnog predstavnika zato što je „obračunska vrijednost koeficijenta sinonim za cijenu rada i predstavlja esenciju ciljeva svakod ozbiljnog sindikalnog djelovanja i garant stečenih ekonomskih prava zaposlenih“. On je istakao da su radnici jedinstveni u svojim zahtjevima i stavovima i da od njih, „i pored pritisaka“, neće odustati.

Aerodrom Tivat, Aerodrom Tivat protest
foto: Siniša Luković

„U slučaju neadekvatne rekacije od strane poslodavca, naredni korak je štrajk, u svemu u skladu sa zakonom"- zaključio je Džudović.

Na pitanje „Vijesti“ postoji li zvanična Odluka o minimumu procesa rada na ACG koja bi se primjenljivala u slučaju štajka, on je povrdno odgovorio ističući da je nju donijelo resorno ministarstvo „i koja je usaglašena još 2019.“, ali od tada po njemu, poslodavstvo nije sjelo sa sindikatom da razgovara o njenim detaljima, pa je rukovodstvo ACG tu odluku nedavno poslalo Ministarstvu saobraćaja na revizuju.

„Međutim, po nama i po pravnicima koji nas savjetuju, ta je odluka i dalje na punoj snazi", kazao je Džudović.

Na pitanje ko bi, u slučaju da se dođe u situaciju da se ona zbog štrajka primijeni u praksi, određivao koji avioni i letovi spadaju u onih 50 odsto saobraćaja koje su štrajkači dužni opslužiti, a koji ne, Džudović je kazao da je „po onome što sam čuo od kolega sa drugih aerodroma, uključen i menađžment“.

"Maltene, u takvoj situaciji je izvršni direktor šef štrajkačkog odbora i on određuje koji će se letovi opslužiti, a koji ne", zaključio je on.

Bonus video: