NLB Banka podstiče zelene investicije u Crnoj Gori

NLB Banka i EBRD potpisali su ugovor vrijedan 2 miliona eura za kreditiranje stanovništva za energetski efikasne investicije u stambene zgrade i smanjenje troškova i emisije CO2.

15306 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NLB Banka
Foto: NLB Banka

Predsjednik Upravnog odbora NLB Banke, Martin Leberle izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja ugovora.

„Srećni smo što radimo sa našim institucionalnim partnerima kako bismo klijentima obezbijedili nove mogućnosti finansiranja za poboljšanje energetske efikasnosti. To će osigurati da vlasnici stambenih jedinica imaju neophodna finansijska sredstva za važne investicije, sa pozitivnim uticajem na našu životnu sredinu. Na taj način oni obezbijeđuju udobnije domove, dok zajedno gradimo zeleniju zemlju”, istakao je Leberle.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podstiče ulaganja u energetsku efikasnost u Crnoj Gori davanjem kredita od 2 miliona eura NLB Banci za dalje kreditiranje vlasnicima stambenih objekata.

„Veoma nas raduje što ćemo zajedno sa našim komercijalnim i institucionalnim partnerima, za vlasnike stanova u stambenim zgradama širom zemlje povećati mogućnosti zelenih ulaganja. Stambene zgrade predstavljaju značajan izvor emisije CO2 – zato će naša sredstva napraviti značajnu pozitivnu razliku za građane Crne Gore, njihove troškove vezane za električnu energiju i ujedno doprinijeti zaštiti životne sredine u zemlji”, kazao je šef kancelarije EBRD-a za Crnu Goru, Remon Zakaria.

NLB Banka
foto: NLB Banka

Nova sredstva su dio Fonda za finansiranje zelene ekonomije (GEFF). Oni će podržati investicije u zelene tehnologije visokih performansi, materijale i rješenja za stambene zgrade u privatnom vlasništvu. Ovo će obezbijediti konkretne mjere za uštedu energije, kao što su izolacija, prozori, toplotne pumpe i solarni paneli, što će zauzvrat smanjiti emisije gasova staklene bašte, smanjiti troškove energije i poboljšati kvalitet života vlasnika kuća.

Evropska unija (EU) i bilateralni donatori obezbjeđuju sredstva kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (VBIF) kako bi pomogli korisnicima da identifikuju i verifikuju najbolju dostupnu opremu. Ovo uključuje podsticajna plaćanja do 20 odsto vrijednosti kredita nakon uspješnog instaliranja. Finansiranje je obezbjeđeno u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP). Nadalje, austrijsko savezno ministarstvo finansija obezbjeđuje dodatna sredstva za tehničku pomoć.

Ingve Engstroem, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, je rekao: „Ulaganje u energetsku efikasnost je nešto gdje su svi na dobitku. Poboljšava životnu sredinu, smanjuje troškove grijanja zimi i hlađenja ljeti, zgrade dobijaju na vrijednosti i pružaju veći komfor, a uštede će vratiti kredit. Drago nam je što možemo podržati privatne investicije korisnika bespovratnim sredstvima EU kako bismo program učinili još privlačnijim za građane.

NLB Banka
foto: NLB Banka

*********

NLB Banka AD Podgorica članica je NLB Grupe, najveće slovenačke finansijske grupacije koja je osim Slovenije prisutna i na šest tržišta u jugoistočnoj Evropi. Nakon spajanja sa Komercijalnom bankom 2021, NLB Banka je postala druga najveća finansijska institucija u Crnoj Gori koja sa više od 370 zaposlenih i 21 filijalom pruža usluge klijentima u 13 gradova širom zemlje.