Pavićević: Kandić Perović ispunjavala sve uslove oglasa, nije bila u registru kaznene evidencije

Predsjednik Komisije za kadrovska pitanja naglasio da se kandidat, shodno zakonu, smatra podobnim za rad u državnom organu ukoliko ne postoji pravosnažna sudska odluka upisana u registar kaznene evidencije.

11476 pregleda 13 komentar(a)
Pavićević, Foto: Boris Pejović
Pavićević, Foto: Boris Pejović

Srđan Pavićević, predsjednik Vladine Komisije za kadrovska pitanja i potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, kazao je da je glavna inspektorka za poljoprivredu, vino i ribarstvo Dragana Kandić Perović ispunjavala sve uslove oglasa za tu poziciju, da je bila prvorangirana kandidatkinja i da nije bila u registru kaznene evidencije.

Naglasio je i da se kandidat, shodno zakonu, smatra podobnim za rad u državnom organu, ukoliko ne postoji pravosnažna sudska odluka upisana u registar kaznene evidencije.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici imenovala Draganu Kandić Perović za glavnu inspektorku za poljoprivredu, vino i ribarstvo u Odjeljenju za inspekcijski nadzor sekretarku, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kandić Perović je pod istragom Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, zbog sumnje da je kao inspektorka za slatkovodno ribarstvo zloupotrijebila službeni položaj.

"Povodom medijskih napisa u vezi sa imenovanjem Dragane Kandić-Perović za glavnu inspektorku za poljoprivredu, vino i ribarstvo u Odjeljenju za inspekcijski nadzor u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Komisija za kadrovska pitanja Vlade Crne Gore smatra da je, radi objektivnog informisanja javnosti, neophodno dodatno pojasniti cijeli postupak izbora i postavljenja kandidata. Postupak oglašavanja i postavljenja glavne inspektorke započeo je donošenjem Odluke o pokretanju postupka popune navedenog radnog mjesta putem internog oglasa 12.12.2022. godine. Uprava za ljudske resurse je 7. aprila 2023. godine, nakon što je sprovela provjere i testiranja, dostavila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Listu za izbor kandidata. Odluku o izboru kandidata, koja je dostavljena Upravi za ljudske resurse, tadašnji ministar, gospodin Joković, donio je 30.5.2023. godine, nakon čega je podnio tada aktuelnoj 43. vladi Predlog za davanje saglasnosti za postavljenje glavne inspektorke Dragane Kandić-Perović", saopštio je Pavićević.

Kazao je da je iz navedene hronologije očigledno da je cijeli postupak izbora kandidata započet i sproveden za vrijeme mandata prethodne Vlade. Naglašava da je Vlada u tekućem mandatu "u redovnoj proceduri samo verifikovala navedeni predlog, s obzirom na to da je riječ o istom ministarstvu i istom ministru i u 44. Vladi".

"Podsjećamo da je, shodno važećem Zakonu o izboru državnih službenika i namještenika, prvi uslov koji provjerava Uprava za ljudske resurse – izvod iz kaznene evidencije, tj. da li se kandidat/kandidatkinja nalazi u registru kaznene evidencije, da li je prvosnažno osuđivan/a za djelo koje ga/je čini nedostojnim/nedostojnom za obavljanje bilo kakve funkcije u državnim organima. Kandidatkinja za glavnu inspektorku za poljoprivredu, vino i ribarstvo u Odjeljenju za inspekcijski nadzor u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragana Kandić-Perović u martu 2023. godine ispunjavala je sve uslove oglasa koji je raspisala Uprava za ljudske resurse. Bila je prvorangirana kandidatkinja i nije bila u registru kaznene evidencije", dodaje Pavićević.

Rekao je da je, shodno članu 55. novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koji je usvojen 2020. godine, uvažavajući pretpostavku nevinosti i rukovodeći se njome, brisan uslov kojim se traži potvrda suda da se protiv kandidata ne vodi krivični ili bilo koji drugi postupak.

"Dakle, ukoliko ne postoji pravosnažna sudska odluka upisana u registar kaznene evidencije, kandidat se smatra podobnim za rad u državnom organu. Stoga, osoba protiv koje se ne vodi nikakav postupak pred sudom (prekršajni, krivični, parnica i sl.) ne može biti izložena diskriminaciji prilikom selekcije i zapošljavanja sve dok se postupak ne okonča eventualnom pravosnažnom odlukom kojom se potvrđuje njena krivično-pravna odgovornost. Imajući u vidu navedene činjenice, Komisija za kadrovska pitanja Vlade Crne Gore postupila je u skladu sa Zakonom i preporukom resornog ministra, gospodina Jokovića, tim prije jer je riječ o istom ministru i istom ministarstvu, koje ima svoj kontinuitet i u 44. vladi, što implicira apsolutno poznavanje svih okolnosti, referenci i eventualne pravne odgovornosti pomenutog kandidata", zaključio je Pavićević.

Bonus video: