Tivat: Uskoro skuplje sve vrste parkiranja

Tivatska opštinska firma najavljuje povećanje cijena svojih usluga

3365 pregleda 13 komentar(a)
Snežana Vukosavović Novosel, Foto: Siniša Luković
Snežana Vukosavović Novosel, Foto: Siniša Luković

Cijene svih usluga parkiranja u Tivtu uskoro će biti povećane, ali se još ne zna u kojem procentu.

Poskupljenje usluga parkiranja u tom gradu desiće se do kraja ove ili početkom naredne godine.

To je najavila direktorica Parking servisa Tivta (PST) Snežana Vukosavović Novosel (Nova), ističući da se cijene usluga te opštinske firme nisu mijenjale od početka njenog rada 2018. godine, a da su u međuvremenu značano poskupjeli svi inputi koji utiču na poslovanje PST-a.

Navela je i da su cijene parkiranja u susjednim gradovima na primorju već sada značajno veće od onih u Tivtu.

Sat vremena parkiranja na uličnim parkinzima u Tivtu trenutno košta 60 centi tokom većeg dijela godine, odnosno 80 centi za vrijeme ljetnje sezone u crvenoj zoni, dok cijena u žutoj zoni iznosi 40 centi zimi, odnosno 50 centi ljeti. Dnevna parking karta, zavisno od perioda godine, košta od šest do osam eura. Cijena parkiranja na tzv. posebnim parkiralištima kakvih je na području grada ukupno pet, košta od 50 centi na sat tokom većeg dijela godine, do 80 centi za sat u vrijeme sezone, sa izuzetkom parkinga na Aerodromu Tivat gdje se cijele godine sat vremena ostavljanja vozila plaća 80 centi.

Dnevna karte na ovim parkinzima koštaju osam eura.

Stanarima kvartova u kojima se naplaćuje ulično parkiranje PST daje mogućnost da kupe mjesečnu parking kartu po cijeni od pet eura, dok se građanima i pravnim licima mjesečne tzv. povlašćene parking karte prodaju po cijenama od 15 do 30 eura. Cijena parkinga za autobus na posebnom parkiralištu u Arsenalskoj ulici je pet eura po započetom satu.

Da bi novi, skuplji cjenovnik stupio na snagu, prvo treba da ga usvoji Odbor direktora PST-a, a potom da na njega daju saglasnost i odbornici u lokalnom parlamentu.

PST je prošlu poslovnu godinu po aktuelnim cijenama parking usluga završio sa rekordnom dobiti u iznosu od preko 152 hiljade eura, ali je veoma mali dio tog novca uložen u popravku i uređenje postojećih, odnosno izgradnju novih javnih parking prostora u Tivtu.

Direktorica Vukosavović Novosel je međutim, na posljednjoj sjednici Skupštine opštine u utorak, na kojoj se raspravljalo o poslovanju ove opštinske firme, najavila da će PST od dijela ostvarene dobiti uskoro nabaviti još jedno specijalno vozilo za odnošenje nepravilno parkiranih automobila “pauk”, jer, kako je kazala, postoji izražena potreba za time i u drugim djelovima grada osim u centru i na Seljanovu gdje jedan postojeći “pauk” PST-a sada najčešće djeluje. Najavila je i izmjenu sistematizacije kojom će se pored po jednog postojećeg sistematizovanog radnog mjesta vozača i asistenta na “pauku” zaposliti i još po dva izvršica na tim pozicijama kako bi se stvorili uslovi za rad drugog takvog vozila, odnosno i za rad jednog postojećeg u drugoj smjeni.

Bonus video: