Ministarstvo ne odgovara važi li član 197đ Zakona o PIO

Ministarstvo rada i socijalnog staranja treba da saopšti da li ovaj član važi s obzirom na to da je bio izuzetak u odnosu na ukinuti član

13239 pregleda 6 komentar(a)
Nepoznat stav nadležnog ministarstva, Foto: Shutterstock
Nepoznat stav nadležnog ministarstva, Foto: Shutterstock

Odluka Ustavnog suda o ukidanju člana 17, stv 1, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) koji je omogućavao ženama da odu u penziju sa 64 godine života i muškarcima sa 66 godina ako imaju 15 godina staža, stupila je na snagu prije sedam dana, 3. novembra, ali se i dalje ne zna da li je u primjeni član 197đ, koji je bio izuzetak u odnosu na ukinuti član.

“Vijestima” se obratilo više građana sa žalbama da od nadležnih institucija ne mogu dobiti odgovor da li je ovaj član u primjeni i da li na osnovu njega mogu predati zahtjeve za odlazak u starosnu penziju.

“Vijesti” su prije tri dana poslale pitanja resornom Ministarstvu rada i socijalnog staranja o tome da li je postignuta saglasnost u vezi sa tumačenjem da li sada važi član 197đ Zakona o PIO i da li je on u primjeni i nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda, ali iz kabineta nove ministarke Naide Nišić nije stigao odgovor.

Ovaj član predviđa izuzetak za odlazak žena u penziju tako što bi u ovoj godini, ako žele, mogle ostvariti pravo na penziju sa 62 godine i šest mjeseci života, a zatim se svake godine granica produžava za po tri mjeseca, pa u 2028. godini ona iznosi 63 godine i devet mjeseci.

Međutim, sporno je da li on sada važi jer na njegovom početku piše “izuzetno od odredbe člana 17 stav 1 ovog zakona, pravo na starosnu penziju osiguranik žena stiče...” Odnosno dilema je da li izuzetak iz prelazne odredbe zakona može da važi, ako je ukinut osnovni član zakona na koji se taj izuzetak odnosi.

Iz Unije slobodnih sindikata su nakon sporne odluke Ustavnog suda, saopštili da postoji veliko interesovanje građana da li će prelazni član 197đ biti u primjeni, i predložili da on ostane u primjeni do izmjene zakona odnosno da se sada omogući prijem i obrada zahtjevima osiguranica koje imaju 62 i po godine života i 15 godina staža.

Ovo pitanje je naročito aktuelno nakon najave premijera da će povećati granicu minimalne penzije na 450 eura, jer bi za osiguranice bilo potpuno svejedno da li imaju 62 ili 67 godina života i 15 ili 25 godina staža, jer bi u oba slučaja primali istu penziju od 450 eura.

Prema odluci Ustavnog suda Vlada je imala rok od 30 dana, od čega je već potrošeno sedam, da Skupštini predloži izmjenu Zakona o PIO kako bi se minimalno potrebne godine staža i života za starosnu penziju izjednačile za žene i muškarce, umjesto ukinute odredbe.

Unija slobodnih sindikata je poslala predlog Vladi i Skupštini da se u starosnu penziju može ići sa 64 godine života i minimum 15 godina staža, jednako za žene i muškarce. Takođe, grupa takozvanih srazmjernih penzionera je uputila zahtjeve da se izmjena zakona iskoristi i za rješavanje njihovog problema jer jedino za njih ne važi granica o minimalnoj penziji.

Bonus video: