Pejović kupio još jednu zgradu u Budvi

Riječ je o oronulom poslovnom objektu kod Starog grada, ranije u vlasništvu nikšićke kompanije “Roaming Montenegro”, koja je godinama pokušavala da dobije dozvolu da gradi devetospratni luksuzni hotel

45278 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević

Kompanija “Montenegro Assets Management”, biznismena Veselina Pejovića, postala je vlasnik još jedne milionski vrijedne nekretnine u samom srcu Budve, nekadašnjeg jednospratnog poslovnog centra 50 metara od Staroga grada, preko puta hotela “Mogren”.

U listu nepokretnosti u koji su “Vijestri” imale uvid, Pejovićeva firma se uknjižila 27. oktobra.

Riječ je o oronulom poslovnom objektu koji je ranije bio u vlasništvu nikšićke kompanije “Roaming Montenegro”, koja je godinama unazad pokušavala da dobije dozvolu da gradi devetospratni luksuzni hotel sa pet zvjezdica na toj lokaciji.

Kako piše u katastarskoj evidenciji, firma je uknjižena na tri poslovne zgrade u vanprivredi, sa dvorištem od 250 kvadrata. Prva zgrada ima poslovni prostor od 127 kvadrata u podrumu, poslovni prostor dupleks od 132 kvadrata (prizemlje i prvi sprat), poslovne prostore od 67 i 108 kvadrata na prizemlju sa terasom od 84 kvadrata, te poslovne prostore od 125 i 108 kvadrata na prvom spratu. Pejović je kupio i dvije prizemne zgrade koje imaju poslovne prostore od 43 i devet kvadrata.

Time je Pejović praktično postao vlasnik još jedne nekretnine, jer je u decembru 2021. trgovao u komšiluku jednu od najatraktivnijih nekretnina u Budvi, jednospratnu kuću preko puta Staroga grada, za šta je tada njegova kompanija “Uniprom hoteli” platila oko četiri miliona eura.

Novom kupovinom Pejović je najavio širenje hotelskog biznisa u Budvi. Do sada važećim Detaljnim urbanističkim planom “Budva centar” na mjestu kuće bio je ucrtan objekat od šest spratova turističke djelatnosti. Pejović je vlasnik i hotela “Budva”, koji se nalazi samo stotinu metara od novokupljene nekretnine, takođe na samom šetalištu.

Kupovinom poslovnog centra otvara mu se mogućnost da u kontakt zoni Starog grada napravi još jedan hotel. Međutim, to “Roaming Montenegru” nije pošlo za rukom.

Direktorat glavnog državnog arhitekte odbio je u maju prošle godine žalbu nikšićke kompanije i potvrdio rješenje budvanskog glavnog arhitekte koji je odbio da da saglasnost na dopunjeno idejno rješenje devetospratnog hotela na 50 metara od Staroga grada.

Idejno rješenje hotela u Budvi
Idejno rješenje hotela u Budvifoto: Vuk Lajović

Glavni arhitekta Budve odbio je da da saglasnost uz obrazloženje da predloženo idejno rješenje u oblikovnom smislu odudara od okruženja kroz svoju volumetriju i završnu obradu fasada, da nedostaje 15 parking mjesta i da su evidentirana četiri neuslovna parking mjesta. Takođe, da prilaz objektu ide preko parcele koja je u vlasništvu Opštine i da ne postoji saglasnost vlasnika susjedne katastarske parcele koje su dio jedne urbanističke parcele.

Ministarstvo, kojim je tada koordinirao tadašnji premijer Duško Marković, prihvatilo je žalbu i dalo saglasnost na idejno rješenje, dajući zeleno svjetlo da se gradi hotel u samom srcu Budve.

Međutim, to nijesu htjeli da prihvate u Opštini, pa je Sekretarijat za zaštitu imovine podnio tužbu Upravnom sudu, osporavajući rješenje Ministarstva.

Upravni sud je usvojio tužbu i poništio rješenje o davanju saglasnosti.

Prema idejnom rješenju, hotel “Roaming” imaće bruto građevinsku površinu od 5.782 kvadrata i spratnost 2Po +P+ 9 (dvije podrumske etaže, prizemlje i devet spratova).

“Arhitektonsko rješenje objekta je u funkcionalnom i oblikovnom smislu riješeno racionalno, u modernom stilu i na način da se uklapa u postojeći ambijent. U okviru hotela nalazi se 32 jednosobna apartmana, jedan dvosobni i dva trosobna apartmana. Ukupan broj apartmana iznosi 35, dok ukupan broj ležaja iznosi 80”, pisalo je, između ostalog, u idejnom rješenju.

Deveta etaža je, kako se navodi, znatno povučena u odnosu na gabarit objekta, čime se stiče doživljaj da objekat ima osam etaža sa prizemljem, a ne devet, čime njegova dominantna visina manje narušava postojeći ambijent.

Bonus video: