RSE: Kosovo potražuje imovinu u Crnoj Gori koja mu je oduzeta u Srbiji

Riječ je o skoro 1.000 metra kvadratnih poslovnih prostora na prestižnim lokacijama

47808 pregleda 32 reakcija 31 komentar(a)
Zastave Kosova i Crne Gore (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zastave Kosova i Crne Gore (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) traži od Ministarstva finansija Crne Gore da zaustavi promjenu vlasništva nad nekretninama nekadašnjeg društvenog preduzeća PIK Kosovo eksport Industrija mesa-Kosovo Polje, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Nekretnine se nalaze u Podgorici, Baru i Budvi.

Kako ta Agencija, shodno zakonu, upravlja svim nekadašnjim društvenim preduzećima Kosova, tvrde da su jedini vlasnici tih nekretnina.

Kako navode te nekretnine je posle 1999. nezakonito prisvojilo preduzeće "Klanica" iz Kraljeva, koje ih je potom prodalo.

Od Uprave za državnu imovinu i katastar Crne Gore dva puta su tražili da van snage stave ugovor o njihovoj prodaji, koji je "Klanica" sklopila u Srbiji.

Kako su ih oni odbili slučaj je završio pred Ministarstvom finansija Crne Gore, koje je nadređeno Upravi.

"Uložili smo žalbu drugoj nadležnoj instanci, Ministarstvu finansija, na rešenje Direkcije za katastar Podgorica od 24. januara 2023. u vezi sa promjenom vlasništva nad nekretninama PIK Kosova u Crnoj Gori", navedeno je za RSE iz Kosovske agencije za privatizaciju.

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu na čelu sa Kočom Đurišićem i pored više pisanih obećanja, tokom dvonedeljne komunikacije, nijesu odgovorili na upit RSE o zahtjevu Kosovske agencije.

Ni iz Ministarstva finansija nijesu stigli odgovori.

Vrijedna imovna PIK Kosovo

Riječ je o skoro 1.000 metra kvadratnih poslovnih prostora na prestižnim lokacijama.

U centru Podgorice ih je sedam ukupne površine 700 kvadrata, od čega 500 u prizemlju stambenih zgrada, a 200 u pripadajućim podrumima.

U centru Budve je prostor od 60 kvadrata a u Baru od 137 uz 47 kvadrata podruma.

Šta se dešavalo sa nekretninama od '99?

Nekretninama je u Crnoj Gori od novembra 1999. gazdovalo preduzeće "Klanica" iz Kraljeva preko, tog mjeseca osnovanog, istoimenog preduzeća u Crnoj Gori, sa sjedištem u Podgorici.

Tri godine kasnije, u avgustu 2002. osnovano je još jedno preduzeće "Klanica Kraljevo" kao dio stranog društva sa sjedištem u Baru, odnosno naselju Sutomore, utvrdio je RSE pretragom Privrednog registra.

Kada je u matičnom preduzeću "Klanica Kraljevo" u Srbiji uveden stečaj polovinom 2019. -nekretnine u Crnoj Gori su kroz stečajni postupak prodate. Javna licitacija održana je u Beogradu 8. februara 2022., piše u dokumentaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Srbije, u koji RSE imao uvid.

Procijenjena vrijednost nekretnina bila je oko 620 hiljada eura a prodate su za nešto manje od 240 hiljada eura bosanskoj državljanki Anđeli Sekulović iz Sutomora.

Ona je na licitaciji od tri učesnika iz Crne Gore dala najveću ponudu.

Iako je ponuda Sekulovićke bila samo 38 odsto od tražene cijene prodaju je odobrio Odbor povjerilaca.

U tom periodu je prosječna cijena poslovnog prostora u centru Podgorice bila oko 2.000 eura po kvadratu, saopštili su RSE agenti za prodaju nekretnina.

Kupoprodajni ugovor je zaključen 22. februara 2022. a ovjeren je deset dana kasnije 4. marta ( UOP-I 359-2022 ) kod javnog bilježnika Zorana Jovanovića iz Kraljeva.

"Kako je predmet prodaje bio stečajni dužnik kao pravno lice, uplatom kupoprodajne cijene kupac je stekao pravo na 100 odsto vlasništva nad kapitalom ... u koji je uključena cjelokupna imovina stečajnog dužnika", piše u izvještaju stečajnog upravnika Petra Vulovića iz Kraljeva, u koji RSE imao uvid.

Iz Srbije potpuno druga priča

Za Srbiju je preduzeće PIK Kosovo (Kosovo Export- ind.mesa sa klanicom "Kosovo") iz Kosova Polja nepostojeće, jer je izbrisano iz sudskog registra 31. decembra 1989., piše u dokumentaciji stečajnog upravnika Vulovića.

Dalje se navodi da je PIK Kosovo 2001. nekretnine u Crnoj Gori "nezakonito prodao" preduzeću "Nacional AD" iz Danilovgrada. To preduzeće je prostor u Budvi prodalo supruzi direktora "Nacionala", Leli Radičević a ona Željku Peroviću.

Ostali poslovni prostori u Crnoj Gori su prodati Obrenu Simoviću, piše u Vulovićevoj dokumentaciji od 25. maja 2022. koja je urađena za Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika Srbije.

Ta Agencija je nadležni organ Srbije koji obavlja "stručne i regulatorne poslove kojima se uređuje stečaj".

Za sve lokale u Crnoj Gori vode se sudski postupci radi vraćanja nekretnina u posjed preduzeća "Klanica Kraljevo", piše u istom dokumentu.

U njemu se ne precizira pred kojim sudovima se ti postupci vode.

RSE je stupio u kontakt sa Vulovićem, koji je kazao da se "za sve informacije obratimo Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika Srbije".

Spor u katastru Crne Gore?

Iz Kosovske agencije za privatizaciju za RSE kažu da je pred Sudom u Kraljevu u toku parnični postupak zbog nezakonitog prisvajanja imovine kosovskog preduzeća iz 1999. godine od strane "Klanica Kraljevo".

Kako navode pokrenuće spor i pred sudovima Crne Gore.

To će tek biti moguće kad dobiju odgovor od Ministarstva finansija kome su se žalili zbog promjene vlasništva nad nekretninama a koju je kako tvrde početkom godine odobrila (upisala) podgorička Direkcija za katastar.

Iz podgoričke Direkcije za katastar za RSE su potvrdili da "PIK Kosovo nije evidentiran kao vlasnik nekretnina u Podgorici" .

RSE je uvidom u katastar nepokretnosti Crne Gore utvrdio da se sve nekretnine i dalje vode na preduzeće "Klanice" iz Kraljeva, dok je za prostor u Budvi kao vlasnik upisan Željko Perović.

RSE nije uspio da stupi u kontakt sa Anđelom Sekulović, koja je, prema dokumentima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Srbije kupila nekretnine preduzeća "Klanica Kraljevo" u Crnoj Gori.

Sekulović je u Privrednom registru Crne Gore upisana kao direktorica "Klanice Kraljevo" sa sjedištem u Sutomoru, koje je dio istoimenog preduzeća u Kraljevu koje je takođe u njenom vlasništvu.

Prema podacima Kosovske agencije za privatizaciju, koji su RSE ranije dostavljeni, Kosovo u Crnoj Gori ima preko 30 imovinskih objekata, gdje se nelegalno promijenio vlasnik.

Prema istom izvoru Kosovo posjeduje 163 imovinska objekta, odnosno društvena preduzeća u zemljama bivše Jugoslavije.

Bonus video: