Akcenat u saradnji Crne Gore i EBRD-a na energetskoj efikasnosti

Prioritet u daljoj saradnji ostaće infrastrukturni projekti u energetici i saobraćaju, ocijenjeno na sastanku ministra finansija i šefa Kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori

2800 pregleda 1 komentar(a)
Foto: EBRD
Foto: EBRD

Neophodno je osnažiti međuresorsku saradnju u cilju bolje koordinacije i proaktivnijeg pristupa investicionim i grantovima za tehničku podršku, poručio je ministar finansija Novica Vuković na današnjem sastanku sa Remonom Zakarijom, šefom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori.

Ministarstvo je saopštilo da je tom prilikom razgovarano o aktuelnom statusu partnerskih projekata koje Crna Gora ima sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, te da je Zakarija upoznao Vukovića sa prioritetnom listom iz ugla EBRD-a.

Vuković je, kako se navodi, ocijenio dobrim što je većina krucijalnih projekata već prepoznata Nacrtom zakona o budžetu za narednu godinu, poručivši da će i drugi potencijalni programi biti što hitnije razmotreni sa nadležnim ministasrtvima, u kontekstu finalizacije finansijske konstrukcije za narednu godinu.

mfebrd
foto: EBRD

Ministarstvo podsjeća da je EBRD od 2007. godine uložio kumulativno 800 miliona eura u 84 projekta u Crnoj Gori, od čega 23 odsto za privatni sektor.

"Partnerstvo Vlade Crne Gore i EBRD-a do sada je rezultiralo nizom uspješnih projekata, a prioritet u daljoj saradnji ostaće infrastrukturni projekti u energetici i saobraćaju, sa akcentom na energetsku efikasnost, ocijenjeno je na prvom sastanku ministra Vukovića i šefa crnogorske Kancelarije EBRD-a, gospodina Zakarije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: