Spajić sa ambasadorima Kine, Japana i Južne Koreje: Uklanjaćemo biznis barijere kako bi doveli velike kompanije

"Crna Gora je malo tržište, ali njegujemo različitosti i zato smo pravi most regiona. Nadamo se da će neke velike kompanije odabrati Crnu Goru kao svoj centar za Balkan", istako premijer Crne Gore

14600 pregleda 21 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

Crna Gora će raditi na uklanjanju biznis barijera kako bi velike kompanije mogle da dođu i posluju ovdje.

To je u razgovoru sa ambasadorom Japana Imamurom Akirom saopštio premijer Milojko Spajić.

Spajić se danas sastao sa delegacijama Južne Koreje, Japana i Kine.

Kako je saopšteno iz Vlade, tokom razgovora sa predstavnicima Južne Koreje ukazano je na činjenicu da se dobri bilateralni odnosi mogu nadograđivati u različitim oblastima.

Dvije zemlje će, dodaje se, bliže sarađivativati u oblastima obostranog interesa, te primjeni novih znanja i tehnologija u svrhu ekonomskog napretka.

"Koreja je izuzetno brzo napredovala i znamo da je to postigla zahvaljujući znanju, uz mnogo posvećenosti i velikog rada. Želimo to da ponovimo u Crnoj Gori", kazao je Spajić tokom sastanka sa korejskom delegacijom koju su predvodili Čej Tevon, specijalni izaslanik Privredne komore Južne Koreje i izvršni direktor SK grupe u kojoj je preko 200 uspješnih kompanija, i Li Đeung, ambasador Južne Koreje u Beogradu.

Milojko Spajić Južna Koreja
foto: Gov.me/Saša Matić

Tokom posjete je, navodi se, bilo riječi o mogućoj saradnji u domenu korišćenja energije iz obnovljivih izvora, IT sektora i turizma.

Na sastanku sa Akirom ocijenjeno je da je imenovanje ambasadora Crne Gore u Tokiju, potreba Crne Gore ali i Japana.

"Pozdravljamo kreiranje nove Vlade, a običaj je da svakoj Vladi posvetimo jednu rečenicu, koja je opisuje. Vama smo posvetili sintagmu, koja bi se mogla prevesti kao: ‘Posvećeni rezultatima’, jer to je ono što ste najavili u ekspozeu, a rezultati su nešto što je Crnoj Gori prijeko potrebno“, rekao je Akira, saopšteno je iz Vlade.

Spajić je istakao da je studirao i radio u Japanu i iskazao opredijeljenost Vlade Crne Gore da blisko sarađuje sa Vladom Japana na snaženju ukupne bilateralne saradnje.

"Crna Gora je malo tržište, ali njegujemo različitosti i zato smo pravi most regiona. Nadamo se da će neke velike kompanije odabrati Crnu Goru kao svoj centar za Balkan. Planiramo da stvorimo bolju klimu za biznis i aktivno ćemo raditi na uklanjanju biznis barijera da velike kompanije dođu u Crnu Goru", naveo je Spajić.

Akira je naglasio da Vlada Crne Gore ima podršku Japana na planu razvoja ekonomije i zelene energetike.

Na sastanku sa ambasadorom Kine Fan Kunom ocijenjeno je da postoji značajan prostor za unaprjeđenje saradnje.

"Crna Gora ima šansu da postane raskršće regiona, a uspješna realizacija prve dionice autoputa je pokazatelj dobrih odnosa dvije države“, kazao je Fun, navode iz Vlade.

Fan Kun, Milojko Spajić
foto: Gov.me/Saša Matić

Spajić je Kuna upoznao sa programom rada 44. Vlade istakavši da su evropske integracije u fokusu sa ciljem postizanja opipljivih rezultata u narednim mjesecima.

"Na sastancima je bilo riječi o aktuelnim prilikama u zemlji i regionu, budućim projektima u oblasti infrastrukture i potencijalima za dalju saradnju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: