Nakon smjene, povratak Radović na višu poziciju

Predsjednik države Jakov Milatović danas bi trebalo da predstavi Irenu Radović za kandidatkinju za guvernerku Centralne banke

21649 pregleda 15 komentar(a)
Od saradnika do neprijatelja: Irena Radović i Radoje Žugić, Foto: Zoran Đurđić
Od saradnika do neprijatelja: Irena Radović i Radoje Žugić, Foto: Zoran Đurđić

Izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović kanditatkinja je za guvernerku Centralne banke Crne Gore, saznaju “Vijesti”.

Predsjednik države Jakov Milatović je za danas najavio konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti ime kandidata za guvernera CBCG i prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” očekuje se i da Radovićeva prisustvuje tom presu.

Guvernera, prema zakonu, bira parlament na predlog predsjednika države i to glasovima većine prisutnih poslanika. Prema informacijama “Vijesti”, Milatović je obavio neformalne konsulatacije sa partijama u Skupštini koje treba da glasaju o njegovom predlogu. Ovaj predlog, prema tim informacijama, ima prolaz u parlamentu.

Ako dobije podršku u parlamentu, doći će na mjesto Radoja Žugića po čijem ju je nalogu Skupština smijenila u julu 2018. godine sa pozicije viceguvernera. Prethodno je te godine Savjet CBCG na predlog Žugića, usvojio inicijativu da se viceguvernerka Irena Radović smijeni sa te pozicije.

“Savjet je razmatrao i jednoglasno utvrdio da su ispunjeni uslovi utvrđeni članom 53 Zakona o CBCG za razrješenje člana Savjeta viceguvernera Irene Radović prije isteka mandata i dostavio Skupštini predlog za njeno razrješenje”, saopšteno je tada iz Savjeta. Prema članu 53, član Savjeta se razrješava dužnosti prije isteka mandata ako se učini ozbiljan propust u obavljanju funkcije. U dopisu medijima iz CBCG tada nisu detaljnije navedeni razlozi za smjenu viceguvernerke koja u tadašnjoj organizacionoj šemi vrhovne monetarne institucije pokriva sektor za finansijske i bankarske operacije.

Irena Radović je bila viceguvernerka za kontrolu bankarskog sistema i na tu poziciju je došla na Žugićev predlog. Nakon smjene, pokreće tužbu za mobing i diskriminaciju protiv CBCG koju je u konačnom izgubila, a najavila je i da će pravdu tražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Vlada nema nikakve nadležnosti povodom izbora guvernera, niti predsjednik države ima bilo koju zakonsku obavezu da o tome izvještava Vladu.

Ona je u januaru 2021. godine imenovana za izvršni direktoricu IRF-a na mandat od četiri godine.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2000. godine u oblasti međunarodne ekonomije i biznisa. Magistarske studije iz međunarodnih odnosa završila je na Kraljevskom koledžu Univerziteta Kembridž u Ujedinjenom Kraljevstvu 2002. godine, dok je magistraturu ekonomskih nauka stekla na Konzorcijumu za istraživanja i obrazovanje u primijenjenoj ekonomiji (CORIPE) u Italiji 2003. godine. Odbranila je doktorsku disertaciju na Univerzitetu Crne Gore 2009. godine, stekavši zvanje doktora ekonomskih nauka.

U karijeri je, između ostalog, obavljala i funkciju ambasadorke Crne Gore u Republici Francuskoj, Knjaževini Monako i Knjaževini Andori od oktobra 2010. godine do februara 2015.

U periodu 2011-2015. godine bila je i lična izaslanica Predsjednika Crne Gore u Stalnom savjetu Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF), stalni delegat Crne Gore pri Međunarodnom birou za ekspozicije (BIE), te zastupala Crnu Goru u drugim međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Parizu – OECD, OIV, OIE, BIPM i Eutelsat.

Bonus video: