Simboličan pad cijena u oktobru

Najveći uticaj na mjesečno smanjenje stope inflacije imale su cijene povrća, voća, usluga smještaja, mlijeka, sira i jaja

4960 pregleda 2 komentar(a)
Cijene prosječno 9,5 odsto veće nego 2022., Foto: BORIS PEJOVIC
Cijene prosječno 9,5 odsto veće nego 2022., Foto: BORIS PEJOVIC

Cijene su u Crnoj Gori u oktobru pale za 0,3 odsto u odnosu na septembar, što je drugi put ove godine došlo do pojave mjesečne deflacije.

Uprkos ovom padu oktobarske cijene su i dalje prosječno šest odsto veće nego za isti mjesec 2022, pokazali su podaci Uprave za statistiku Monstat.

Deflacija je prethodno zabilježena u martu ove godine, kada su cijene u odnosu na februar pale 0,7 odsto. U ova dva mjeseca deflacije martu i oktobru, Vlada i trgovci su pokrenuli dvije akcije “Stop inflaciji” kojima su ograničene desetine cijena osnovnih životnih i drugih namirnica.

Međutim, to je uticalo samo na simbolično usporavanje godišnje inflacije.

“Potrošačke cijene za deset mjeseci 2023. u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 9,5 odsto”, naveo je Monstat.

Najveći uticaj na mjesečno smanjenje stope inflacije imale su cijene povrća, voća, usluga smještaja, mlijeka, sira i jaja. Sa druge strane, najveći uticaj na njen rast u oktobru imale su odjeća sa 7,4 odsto, cipele i ostala obuća 4,7, kao i materijal za opravku stanova sa 3,7 odsto.

Po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje za oktobar u odnosu na septembar, pad cijena bilježe restorani i hoteli 2,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,7 odsto, zdravlje 0,7 odsto, dok se cijene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije mijenjale.

Bonus video: