Irena Radović predložena za guvernerku Centralne banke

Irena Radović je trenutno izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda (IRF). O Milatovićevom predlogu guvernerke, Skupština će glasati naknadno

39855 pregleda 55 reakcija 44 komentar(a)
Radović i Milatović, Foto: Boris Pejović
Radović i Milatović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Jakov Milatović predložio je Irenu Radović za guvernerku Centralne banke Crne Gore.

To je saopšteno na pres konferenciji organizovanoj ovim povodom u zgradi Predsjedništva u Podgorici.

Radovićeva je trenutno izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda (IRF). O Milatovićevom predlogu guvernerke, Skupština će glasati naknadno.

"Smatram da Irena Radović ima visoko obrazovanje, iskustvo, pet godina rada u ovim oblastima i visok lični ugled", kazao je Milatović.

Predsjednik države je naglasio da ona ima profesionalno iskustvo duže od 20 godina, brojna priznanja te da je prva žena kandidat za ovu poziciju.

"Uvjeren sam da će njeno imenovanje značajno doprinijeti Centralnoj banci i njenoj ulozi u ekonomskom sektoru Crne Gore. Očekujem da efikasno radi na realizaciji ciljeva Centralne banke i očuvanja finansijskog sistema", kazao je Milatović.

Jakov Milatović
foto: Boris Pejović

Dodao je da očekuje i da Radovićeva promoviše i štiti nezavisnost Centralne banke od svih uticaja, među njima i pri predlaganju viceguvernera.

Osim toga Milatović očekuje i njenu saradnju sa Vladom i neselektivno vršenje kontole svih kreditinih institucija, punu transparentnost pri prijemu zaposlenih, unapređenje ekosistema platnog prometa...

Radović je kazala da je zahvalna za nominaciju te da su njena očekivanja i planovi saglasni sa Milatovićevim.

"Uvjerena sam da ću sa timom stručnih ljudi raditi na realizaciji novih projekata u saradnji sa Vladom", naglasila je ona.

Irena Radović
foto: Boris Pejović

Radović je istakla da su svi svjesni izazova koji su pred Crnom Gorom i da je uvjerena da može da odgovori zadatku. Osim toga, kazala je da će profesionalno služiti javnom interesu.

Odgovarajući na pitanja novinara Milatović je kazao da nije bio zadovoljan radom dosadašnjeg guvernera, netransparentnošću, izborima pri zapošljavanju te da nije siguran da je Centralna banka vršila neselektivnu kontrolu.

"Očekujem da Radović stavi fokus na ove tačke i da one ubuduće budu bolje", kazao je Milatović.

Radović je na pitanje da li će za viceguvernera imenovati bivšeg ministra finansija Aleksandra Damjanovića, kazala da to nema u planu te da će njeni predlozi biti poznati kada za to dođe vrijeme.

Milatović je kazao da na osnovu nezvaničnih konsultacija postoji volja da Radović bude izabrana te da je uvjeren da će dobiti neophodnu podršku.

Bonus video: