Savjet ACV ignoriše zakon i nalaz inspekcije

Utvrđeno da je prekršen zakon u vezi sa konkursom za izbor direktora, ACV ne otklanja nepravilnosti...

11780 pregleda 4 komentar(a)
Ko brine o civilnom vazduhoplovsstvu (Ilustracija), Foto: ACV
Ko brine o civilnom vazduhoplovsstvu (Ilustracija), Foto: ACV

Uprava za inspekcijske poslove utvrdila je nezakonitosti prilikom konkursa za izbor direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), ali ta institucija odbija da ih otkloni.

Prema nalazima inspekcije, ACV prilikom avgustovskog konkursa za izbor direktora nije postupala u skladu sa članovima 26 i 27 Zakona o radu, pa im je ukazano da otkloni nepravilnosti, što do danas nije urađeno.

Prema članu 26, obaveza je bila da se kandidati obavijeste o ishodu konkursa, a prema članu 27 da se konkurs poništi.

“Vijesti” su imale uvid u dokument (zapisnik) koji su potpisali inspektor Vlatko Popović i Mileta Nikolić isped ACV, koji je u međuvremenu smijenjen sa pozicije vršioca dužnosti izvršnog direktora.

U dokumentu koji je u ACV-u zaveden 31. oktobra se navodi da se nepravilnosti otklone u roku od 10 dana i da se inspektor u roku od sedam dana od dana isteka roka za otklanjanje obavijesti o tome. U zapisniku je navedeno da se ACV saglasio da nije potrebno da inspektor donosi posebno rješenje, te da na zapisnik Nikolić nema nikakvih primjedbi.

“Imajući u vidu odluku o raspisivanju konkrusa za izbor direktora od 26. jula ove godine i da konkurs nije ishodovao izborom kandidata koji je zasnovao radni odnos konstatuje se da poslodavac nije postupio u skladu sa odredbama člana 27 Zakona o radu. Tim članom je propisano da ‘poslodavac može da donese odluku o poništenju oglasa za slobodno radno mjesto u periodu od 45 dana od dana njegove objave, zbog izmjene propisa, akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ili drugih opravdanih okolnosti nastalih nakon objave oglasa’. Inspektor rada konstatuje da je potrebno da poslodavac o krajnjem ishodu konkursa obavijesti učesnike na konkursu u skladu sa članom 26 Zakona o radu”, naveo je Popović.

“Vijesti” su juče svim članovima Savjeta ACV uputile pitanje na zvanični mejl te institucije - da li je Savjet postupio po zahtjevu inspekcije i ako nije - zašto nije postupio. Na pitanja “Vijesti nije odgovoreno.

Predsjednik Savjeta ACV Dejan Stojanović je sa neslužbenog mejla uputio dopis “Vijestima” da je, kao predsjednik Savjeta, jedini nadležan za komunikaciju sa medijima ispred tog tijela. On nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, već je komentarisao dio teksta koji su “Vijesti” objavile prethodne sedmice i zahtijevao da se to objavi kao njegov stav tim povodom “zbog neistina u tekstu”...

ACV se nalazi u haosu nekoliko mjeseci, ali Ministarstvo saobraćaja do danas nije uradilo ništa da se situacija sredi.

Na konkurs za izvršnog direktora ACV izabran je krajem avgusta Vladislav Vlahović, koga je početkom tog mjeseca Vlada Dritana Abazovića, na predlog doskorašnjeg ministra MKI Ervina Ibrahimovića, smijenila s pozicije člana Savjeta, jer je otkriveno da ne ispunjava zakonske uslove za tu poziciju.

Zbog izbora Vlahovića, Vlada je smijenila prethodni Savjet kojim je rukovodio Dženan Kolić i imenovala novi na čelu sa Stojanovićem, a cio slučaj je po prijavi zviždača iz ACV završio kod specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića jer je navodno Kolić krivotvorio uslove konkursa.

Novi Savjet ACV je sredinom oktobra imenovao Miletu Nikolića za v.d. direktora dok se ne izabere na novom konkursu novi direktor, a pošto procedura po avgustovskom konkursu nije završena tražili su stav bivšeg MKI koje je odgovorilo da razmotre mogućnost poništavanja konkursa za izbor direktora i raspisivanje novog u skladu sa zakonskim propisima.

Novi Savjet nakon anonimne prijave smjenjuje Nikolića prošlog ponedjeljka. Za smjenu Nikolića su glasala četiri člana Savjeta - Slobodanka Burić, Ćamil Kujević, Edis Ćatović i Milijana Knežević. Povodom ovog pitanja oni su preglasali Stojanovića nakon čega je uputio zahtjev Vladi da razriješi četiri člana Savjeta jer su “nezakonito smijenili Nikolića po anonimnoj prijavi”.

U petak je Savjet ACV trebalo da verifikuje odluku o smjeni Nikolića, ali im je stigao dopis iz Ministarstva saobraćaja, kojim rukovodi ministar Filip Radulović, da se odloži sjednica kako bi se novo ministarstvo “upoznalo sa dokumentacijom u vezi sa konkursom”.

Bonus video: