Vlada uvećala broj dozvola za strance u 2023. na 27,45 hiljada

Usvojen energetski bilans za narednu godinu prema kome je planirana ukupna proizvodnja električne energije u iznosu od 3.600 gigavat sati

9938 pregleda 0 komentar(a)
Mujović, Spajić i Odović nakon sjednice, Foto: Flickr
Mujović, Spajić i Odović nakon sjednice, Foto: Flickr

Broj dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za ovu godinu uvećan je za šest hiljada, radi potreba tržišta rada, iskorišćenosti kvote za pojedine namjene i omogućavanja nesmetanog poslovanja, čime je taj broj sa dosadašnjih 21.454 došao na 27,45 hiljada.

To je odlučeno na današnjoj trećoj sjednici Vlade, na kojoj je usvojena izmjena Odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za ovu godinu.

Na sjednici je usvojena i odluka o energetskom bilansu za narednu godinu, kojom su obuhvaćeni bilans električne energije, uglja, nafte i njenih derivata i biogoriva, godišnju analizu učešća energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji kao i mjere za njegovu realizaciju.

"U 2024. godini planirana je ukupna proizvodnja električne energije u iznosu od 3.600 gigavat sati (GWh), dok je planirana bruto potrošnja 3.117 tako da će planirani suficit, razlika između proizvodnje i potrošnje, za 2024. godinu biti 483 GWh", navodi se u saopštenju Vlade.

Osim toga ističe se da je planirano da se više od polovine struje, odnosno oko 51 odsto, proizvede iz hidroelektrana, 37 odsto iz termoelektrane, devet iz vjetroelektrana i tri procentna poena iz solarnih elektrana. Dodaje se da je proizvodnja Termoelektrane Pljevlja za narednu godinu planirana na 1.317 GWh, što je 12 odsto manje od procjene ostvarenja u ovoj godini.

Kada su u pitanju bilansi naftnih derivata, u 2024. ukupan promet za potrebe potrošnje planiran je u količini od 421 hiljada tona, što je za 12 odsto više od procjene ostvarenja u ovoj godini.

Javna potrošnja bila 44 odsto BDP-a

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2022. godinu, koji je pokazao da su javni prihodi za 12 mjeseci te godine iznosili 2,32 miliona eura odnosno 40 odsto procijenjenog BDP-a (5,79 miliona eura).

"U odnosu na planirane veći su za 117,3 miliona ili 5,3 odsto. U odnosu na uporedni period 2021. godine, naplata javnih prihoda veća je za 128,3 miliona ili 5,8 odsto", ističe se u saopštenju.

Navodi se da je javna potrošnja u toku prošle godine bila 2,57 miliona eura ili 44,4 odsto BDP-a te da je manja za gotovo šest odsto, u odnosu na planiranu. Osim toga, ističe se da je u odnosu na prethodnu godinu veća za 283,7 miliona ili 12,4 odsto.

Detalj sa pres konferencije
Detalj sa pres konferencijefoto: Vlada

"U periodu januar - decembar 2022. godine, ostvaren je gotovinski deficit javnih finansija u iznosu od 248,9 miliona ili 4,3 odsto BDP-a, dok je korigovani deficit iznosio 220,4 miliona ili 3,8 odsto", ističe se.

Usvojen zahtjev koncesionara za mHE Otilovići

Vlada je usvojila i Informaciju o realizaciji Ugovora o koncesiji za korišćenje akumulacije Otilovići radi izgradnje male hidroelektrane pri čemu je prihvaćen i tekst aneksa ugovora.

"Aneksu se pristupilo na zahtjev koncesionara koji je tražio da se definišu novi rokovi početka prve faze, tako i početka trajanja perioda koncesije, navodeći kao razlog kasno izdate UTU", piše u saopštenju.

Navodi se da je zahtjev koncesionara ocijenjen kao opravdan nakon čega je Vlada napravila aneks ugovora sa izmjenama, po kojem prva faza -izrada tehničke dokumentacije i period koncesije, počinju od datuma izdavanja UTU a ostale odredbe ugovora ostaju neizmijenjene.

Osim toga, utvrđen je tekst amandmana na Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu.

Riječ je o dva amandmana, od kojih se prvim vrši preraspodjela sredstava za socijalnu zaštitu i ukupan iznos ostaje isti dok se drugim kako se navodi, vrši raspodjela novca opredijeljenog Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), sa promjenama u ukupnom iznosu radi isplate socijalnih davanja u novembru.

Bonus video: