Partije o glasanju za guvernerku CBCG: Dio vlasti najavio podršku, PES ćuti

Glas za Irenu Radović daće Demokrate, SNP, URA i Albanski forum. Iz Evrope sad tvrde da pitanje nisu razmatrali, dok odluku ne otkrivaju Albanska alijansa, Za budućnost Crne Gora i Bošnjačka stranka

30790 pregleda 41 reakcija 17 komentar(a)
Irena Radović i Milatović juče na presu, Foto: BORIS PEJOVIC
Irena Radović i Milatović juče na presu, Foto: BORIS PEJOVIC

Zeleno svjetlo za imenovanje Irene Radović na poziciju guvernerke Centralne banke (CBCG) daće Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP), dok će svoju odluku na sjednici Skupštine objelodaniti koalicija “Za budućnost Crne Gore”, Bošnjačka stranka (BS) i Albanska alijansa.

To je zvanaično juče rečeno “Vijestima” iz ovih partija.

Pokret Evropa sad, tvrde za “Vijesti” još nije razmatrao ovo pitanje i da će svoj stav “saopštiti naknadno kad dođe vrijeme”, dok odgovori hoće li podržati Radovićevu nisu stigli od opozicionih Socijaldemokrata (SD) i Demokratske partije socijalista (DPS).

Predsjednik države Jakov Milatović, shodno zakonu o CBCG, juče je zvanično javnosti saopštio da je izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović kandidat za poziciju guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Milatović je obavio neformalne konsultacije sa poslaničkim klubovima i, kako je naveo, ubijeđen je da će Radovićeva postati prva guvernerka CBCG u istoriji države. On je naglasio da ona ispunjava sve zakonske uslove za tu poziciju a među njima i visoko obrazovanje, lični ugled, iskustvo u ekonomiji, bankarstvu i pravu.

On je pojasnio da se nada da će u narednih par dana taj predlog biti na skupštinskom plenumu te da je uvjeren da će dobiti potrebnu većinu, čime će do kraja godine ili prije Radovićeva stupiti na poziciju.

Milatović je nakonferenciji za novinare kazao da očekuje da se predlog nađe i usvoji u parlamentu u narednim danima.

Ako dobije podršku u parlamentu, doći će na mjesto Radoja Žugića po čijem ju je nalogu Skupština smijenila u julu 2018. godine sa pozicije viceguvernera. Prethodno je te godine Savjet CBCG na predlog Žugića, usvojio inicijativu da se viceguvernerka Irena Radović smijeni sa te pozicije.

Predsjednik kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović kazao je da će doprinos Radovićeve biti ključan u postizanju viših standarda upravljanja i razvoja CBCG.

“Njena karijera je svjedočanstvo njenog neupitnog integriteta, stručnosti i posvećenosti. Radovićeva je suočavajući se s brojnim izazovima, uključujući i nepravedan progon od strane bivše DPS vlasti, pokazala izuzetnu profesionalnost i hrabrost. Njen nezakonito izazvan odlazak s prethodne pozicije bio je jasno vidljiv gubitak za instituciju kojoj je vjerno je služila, ali i snažan pokazatelj njenog moralnog i profesionalnog stava u svim odlukama koje je donosila”, ocijenio je Bogdanović.

On je naglasio da u njoj vide ne samo izuzetnog stručnjaka već i osvjedočenog branitelja transparentnosti, efikasnosti i etičnosti i da bi njen izbor za guvernerku predstavljao značajan korak naprijed, u osnaživanju ekonomske stabilnosti i međunarodnog ugleda Crne Gore.

Lider SNP-a Vladimir Joković je kazao da uz predlog stoje u potpunosti i da je glas sa njihove strane neupitan. Glasanje za Radovićevu je najavio i lider poslaničkog kluba Albanskog foruma Nik Đeljošaj, koji je istakao da će je podržati u borbi za guvernersku poziciju.

Šef kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar najavio je da Irena Radović može očekivati i njihov glas.

“Podržaćemo Irenu Radović za guvernerku CBCG”, kazao je on.

Da će se o Milatovićevom predlogu za guvernerku izjasniti kada to pitanje dođe na glasanje u parlament, najavio je poslanik koalicije “Za budućnost Crne Gore” Slaven Radunović. Identičan stav imaju i u BS-u iz koje su kazali su da će se o eventualnom predlogu i podršci Radovićevoj izjasniti kada se to pitanje nađe u skupštinskoj proceduri.

Predstavnik Albanske alijanse Fatmir Đeka naglasio je da je riječ o kvalitetnom kandidatu, ali da će odluku donijeti u narednim danima.

“O tome ćemo odlučivati u konsultaciji sa našim koalicionim partnerima narednih dana”, istakao je on.

Milatović je svoja očekivanja od buduće guvernerke predstavio u sedam tačaka, odnosno da u skladu sa zakonom efikasno radi na realizaciji ciljeva Centralne banke, promoviše i štiti nezavisnost institucije od političkih uticaja, sarađuje sa Vladom i drugim organima, zalaže se za stabilnost i neselektivno vrši kontrolu kreditnih institucija, bude transparentna pri prijemu zaposlenih, unapređuje ekonomski sistem platnog programa, statistike i istraživačkog rada.

Milatović je naveo i da su zapošljavane osobe koje akademski i profesionalno to nisu zasluživale te da je bilo dosta negativne selekcije

Radovićeva je na konferenciji kazala da vjeruje da uprkos nepotizmu i problemima o zaposlenima koji CBCG prate u javnosti, u toj instituciji postoji kritična masa kvalifikovanih ljudi, eksperata, analitičara. Ona je naglasila i da su očekivanja koja ima Milatović, u potpunosti usklađena sa njenim.

“Bila sam viceguvernerka CBCG i napustila sam je spletom nesretnih okolnosti. Želim da istaknem puno uvjerenje da ću sa timom kvalitetnih, efikasnih i stručnih ljudi raditi na realizaciji novih projekata u saradnji sa Vladom, na osnovu onoga što su elementi naše agende pristupanja EU i usklađivanja sa evropskom i svjetskom regulativom”, kazala je ona.

Netransparentni rad Žugića

Odgovarajući na pitanja novinara Milatović je kazao da radom CBCG nije bio zadovoljan u tačkama koje je naveo, među njima i percipiranim političkim uticajem, netransparentnošću ali i guvernerom Žugićem.

“Smatram da Centralna banka nije dovoljno vršila neselektivnu kontrolu kreditnih institucija i tako spriječila određene stvari u finansijskom sistemu, koje su ugrozile stabilnost bankarskog i tog sistema i uzdrmale povjerenje građana”, dodao je on.

Bonus video: