Tripković Marković: Evropska komisija za putovanja ponovo visoko ocijenila turističku kampanju Crne Gore

Prema trećem kvartalnom izvještaju Evropske komisije za putovanja (ETC), Crna Gora je tokom 2023. godine ostvarila izuzetne rezultate u turizmu, te prednjači u odnosu na druge evropske destinacije po rastu broja turista u poređenju sa 2019. godinom.

15543 pregleda 71 reakcija 0 komentar(a)
Foto: NTO CG, Ana Tripković Marković
Foto: NTO CG, Ana Tripković Marković

U izvještaju se ističe da je Crna Gora, sa rastom od 14%, na drugom mjestu među evropskim destinacijama po rastu generisanog turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu.

Nakon odličnih rezultata u drugom kvartalnom izvještaju ETC-ija za 2023. godinu, gdje je istaknuto da su aktivnosti NTO CG zaslužne za dobro pozicioniranje naše destinacije na ključnim tržištima, uspješne promotivne aktivnosti prepoznate su i u najnovijem izvještaju vodeće evropske institucije za putovanja.

“U odnosu na period prije pandemije Evropljani putuju u širi spektar destinacija kako bi smanjili troškove – Turska, Crna Gora, Albanija i Hrvatska su najbolje po broju noćenja u odnosu na nivo prije pandemije. Veoma uspješne kampanje turističkih organizacija (naročito Crne Gore), u kombinaciji sa proširenjem linija niskotarifnih prevoznika zaslužni su za to”, navodi se u izvještaju.

Takođe, u septembarskom izvještaju ETC-ija se navodi da je Crna Gora na prvom mjestu po rastu stope popunjenosti smještajnih kapaciteta u odnosu na septembar 2019. godine, sa ostvarenim rastom od 12,81%.

“Podaci od početka godine pokazuju da je jedna trećina destinacija premašila nivo dolazaka stranih turista koji je ostvaren u uporednom periodu 2019. godine. Oporavku Evrope najviše su doprinijele južnoevropske i mediteranske destinacije, među kojima je i Crna Gora (+14%). Međutim, oko 65% destinacija do danas još uvijek nije dostiglo nivo dolazaka koji je ostvaren prije pandemije”, navodi se u kvartalnom izvještaju ETC-ija.

Osim toga, u izvještaju se navode i drugi indikatori turističkog prometa koji svjedoče o izvrsnim rezultatima crnogorskog turizma tokom 2023. godine, kao i o sve boljem pozicioniranju Crne Gore na mapi evropskih destinacija.

Prema izvještaju, ostvaren je zapažen rezultat i u dijelu prihoda generisanog po sobi (RevPar). Crna Gora, sa rastom od 135,59%, se nalazi na prvom mjestu evropskih destinacija koje su tokom septembra mjeseca bilježile najveći rast prihoda generisanog po sobi u odnosu na septembar 2019. godine.

NTO CG
foto: NTO CG

Kako se navodi u izvještaju, Crna Gora je na drugom mjestu po rastu broja turista iz Velike Britanije, sa ostvarenim rastom od oko 25% u odnosu na isti period 2019. godine. Značajan rast je ostvaren i kod tržišta Holandije, Francuske i SAD-a.

Direktorica NTO CG dr Ana Tripković Marković je ovom prilikom poručila da su podaci o rezultatima u turizmu, koji su istaknuti u izvještaju, zaista impresivni.

“Izuzetan je uspjeh što naša zemlja prema ostvarenim rezultatima prednjači u odnosu na brojne evropske destinacije, što nam potvrđuje sve bolje pozicioniranje naše destinacije na turističkoj mapi Evrope. Posebno smo ponosni na činjenicu što se Crna Gora u kvartalnim izvještajima ETC-ija nalazi među zemljama koje su ostvarile najveći rast u broju turista sa strateški važnih tržišta za crnogorski turizam. Značajan rast je ostvaren sa tržišta Velike Britanije i Francuske, na kojima smo imali inteziviranu promociju u prethodnom periodu”, kazala je Tripković Marković.

Ona je istakla da su podaci o prihodima i ostvarenom RevPar-u ohrabrujući, te da ovakvi rezultati daju vjetar u leđa za nastavak promotivnih aktivnosti.

Dobro pozicioniranje Crne Gore kao turističke destinacije u Evropi potvrđuje i podatak da se duže od godinu dana naša zemlja u mjesečnim izvještajima ETC-ija nalazi u TOP 10 najbolje ocijenjenih destinacija u Evropi od strane posjetilaca na online platformama za putovanja. Tokom ljeta 2023. godine Crna Gora je u dijelu kvaliteta u turizmu zauzela visoko četvrto mjesto, s ocjenom 8.93, dok je destinacija koja je zauzela prvo mjesto ocijenjena sa 9.08.