Opština Bar formiraće dva nova preduzeća: Za građane ili partije?

Opština Bar u Nacrtu budžeta za 2024. planirala po 95.000 eura za Parking servis i Kuću maslina

19299 pregleda 9 komentar(a)
Jedna od parking površina u Baru, Foto: Marija Mirjačić
Jedna od parking površina u Baru, Foto: Marija Mirjačić

Opština Bar, kojom rukovodi koalicija DPS-SD, naredne godine formiraće dva nova opštinska preduzeća, Pakring servis i Kuću maslina, za čije će potrebe u prvoj godini poslovanja izdvojiti po 95.000 eura. Za sada nije poznato koliko će te firme imati zaposlenih jer je potrebno, kako objašnjavaju u ovoj lokalnoj upravi za “Vijesti”, da se formiraju organi upravljanja i rukovođenja čiji je glavni zadatak da urade unutrašnju organizaciju. Poznato je za sada da će odbori direktora oba preduzeća imati po tri člana.

Barska opozcija povodom osnivanja ima različite poglede. Odbornik Demokrata Momčilo Leković za “Vijesti” navodi da smatra da se tu ne radi o zadovoljenju potreba i interesa građana, već isključivo partijskih i kolicionih potreba i interesa. U Novoj sprskoj demokratiji u načelu podržavaju osnivanje Kuće maslina, a kako za “Vijesti” kaže odbornik Branimir Lakićević uslovno podržava osnivanja Parking servisa, ako bi se prethodno, između ostalog, izgradilo nekoliko modularnih višespratnih garaža u užem gradskom jezgru.

Iz lokalne uprave su pojasnili da su u svim primorskim opštinama osim u barskoj formirana opštinska preduzeća za održavanje korišćenja i upravljanje javnim parkiralištima, te da je jedan od ciljeva za osnivanje ove firme održavanje javnih parkinga na kvalitetan način i njihovo racionalno korišćenje i zadovoljenje potreba građana za obezbjeđenjem parking mjesta.

“Uz to, u Baru se sve više javlja potreba za rješavanjem problema komunalnog reda koji je narušen nepropisnim parkiranjem, o čemu svakodnevno svjedoči broj kontrola i izrečenih prekršajnih naloga Službe komunalne policije, i nedostatak kapaciteta, što kao rezultat ima negativni uticaj na cjelokupno funkcionisanje saobraćaja, naročito u užem gradskom jezgru”, pojasnili su u Opštini.

Iz Opštine dodaju da su posvećeno pristupili pitanju parkinga u gradu i da im konzorcijum iz Beograda koji čine firma PTC (Public Transport Consult) Beograd i Saobraćajni fakultet Univerziteta Beograd radi Studiju sistema javnog parkiranja čiji je cilj prostorni i funkcionalni reinženjering postojećeg stanja parkiranja, sa pružanjem svih smjernica i instrukcija za organizaciju ove oblasti.

Kada je riječ o formiranju preduzeća Kuća maslina, podsjećaju da je objekat Kuće maslina, kao nacionalni projekat, izgrađen u Starom Baru novcem iz državnog budžeta, da je Opština za taj projekat dala parcelu i finansirala izradu projektne dokumentacije, te da je po zaključcima Vlade iz marta ove godine Opštini na pet godina dat na privremeno upravljanje i korišćenje ovaj objekat.

Vlada je na sjednici 7. marta 2023. odlučila da ustupi na privremeno upravljanje i korišćenje taj objekat na pet godina Opštini uz mogućnost produženja bez naknade, o čemu su ugovor potpisali predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i ministar poljoprivede Vladimir Joković.

“Ugovorom je definisano da će se ovaj objekat koristiti kao edukativni, administrativni, proizvodni i izložbeno-prodajni centar za razvoj maslinarstva u Crnoj Gore, te da će kroz sve te aktivnosti imati za cilj prenošenje znanja i iskustava u proizvodnji maslinovog ulja, podizanja novih i održavanju postojećih zasada maslina, a u konačnom promociju maslinarstva kao neizostavnog segmenta dijela turističke ponude ne samo Bara, već i Crne Gore”, naveli su iz Opštine.

Pojasnili su da su za taj objekat uradili petogodišnji plan upravljanja da bi Kuća maslina u potpunosti ispunila svrhu postojanja i bila valorizovana na najbolji način, te da je bilo potrebno da se formira preduzeće koje će učiniti da taj objekat bude nacionalni centar maslinarstva u Crnoj Gori, mjesto za sve maslinare i njihova udruženja i kao takav neizostavni dio turističke ponude grada Bara.

Iz Opštine su naveli i da lokalni parlament treba da donese Odluke o osnivanju dva preduzeća i usvoji njihov statute kojima će se formirati organi upravljanja i rukovođenja, čiji će zadatak biti unutrašnja organizacija, u prvom redu definisanje broja zaposlenih.

“Naša nastojanja, kao osnivača, su da to bude racionalan i optimalan broj zaposlenih koji je dovoljan da u prvoj godini obezbijedi nesmetano funkcionisanje ovih preduzeća i ostvarenje zacrtanih ciljeva. Radi ekonomičnosti i efikasnosti odbori direktora imaće po tri člana. Petogodišnjim planom upravljanja objektom Kuće maslina predviđeno je da se preduzeću za uspostavljanje poslovanja prve godine iz lokalnog budžeta dotira 95.000 eura, naredne 60.000, dok bi treće godine poslovanja preduzeće Kuća maslina bilo samoodrživo i ono ne bi bilo korisnik novca iz opštinskog budžeta. Kada je u pitanju Parking servis, očekivanja su da će samo u prvoj godini poslovanja biti dotiran novac iz lokalnog budžeta, te da će već nakon toga u potpunosti opravdati svoje osnivanje i biti finansirano isključivo sopstvenim novcem”, naveli su iz Opštine.

Javne parking površine davali podobnim investitorima

“Kućom maslina će upravljati DPS, dok će Parking servis najvjerovatnije biti dat na upravljanje drugom konstituentu koalicije, SD-u. To je posljedica gubitka državne vlasti ove dvije partije, koje sada očajnički na “lokalu” pravljenjem novih preduzeća prave prostor za nova zapošljavanja i kadriranja”, ocijenio je Leković.

On smatra da će na prvoj sjednici Skupštine opštine biti predloženi i akti o osnivanju dva preduzeća.

“Do sada smo o ovim preduzećima mogli da se upoznamo samo kroz Nacrt budžeta za 2024. godinu. Predsjednik Skupštine i predsjednik Opštine nemaju lijep običaj da nas sa nekim novostima u radu lokalne uprave na vrijeme upoznaju”, istakao je Leković.

On vjeruje da će Parking servis zapošljavati od 60 do 90 ljudi i da će mu to biti primarni cilj njegovog funkcionisanja.

“Nažalost, s obzirom na jako loše iskustvo građana Bara sa barskom Komunalnom policijom, nijesam optimista ni kada je u pitanju Parking servis. Opština Bar je posljednjih godina javne parking površine poklanjala odnosno davala na raspolaganje partijski podobnim investitorima, pa je to očigledno stvorilo problem koji sada pokušava da riješi formiranjem Parking servisa. Ispaštaće naravno građani. Kada je u pitanju Kuća maslina, to je prava enigma u svakom smislu. Radi se o projektu koji je na ivici da se proglasi propalim, a građane je koštao preko milion eura, a pritom vidimo iz nacrta odluke o budžetu da će koštati još 95 hiljada. Imam pravo da sumnjam da će se sa njom upravljati iz Kabineta predsjednika Opštine”, kazao je Leković.

Popust na parking posebnim kategorijama građana

Odbornički klub Nove srpske demokratije u barskom parlamentu u načelu podržava osnivanje preduzeća “Kuća maslina”, dok u vezi s osnivanjem “Parking servisa” odbornik Branimir Lakićević uslovno podržava ideju osnivanja te firme.

“To ako bi se se prethodno izgradilo nekoliko modularnih višespratnih garaža u užem gradskom jezgru (kao što je urađeno u Beogradu) ili izgradilo nekoliko parkirališta sa više stotina mjesta za parkiranje automobila, te na taj način riješio gorući problem izražen kroz nedostatak dovoljnog broja parking mjesta u Baru”, kazao je “Vijestima” Lakićević.

On je naveo da će se zalagati da posebne kategorije građana imaju popuste, kao što su penzioneri, invalidna lica, samohrani roditelji.

On je kazao da nijesu dobili nikakvu informaciju u vezi s djelatnošću, brojem zaposlenih i finansiranjem i da se nada da će potrebne informacije dobiti na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta.

Bonus video: