Viši sud spriječio prodaju Lugova

Utvrđeno da je ugašeni FK Mogren imao samo pravo korišćenja, a ne i vlasništvo nad atraktivnom parcelom, pa je čitav postupak vraćen na ponovno odlučivanje Osnovnom sudu u Kotoru

14481 pregleda 80 reakcija 9 komentar(a)
Stadion Lugovi u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Stadion Lugovi u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Viši sud ukinuo je presudu Osnovnog suda u Kotoru i tom sudu vratio na ponovno odlučivanje o prodaji 2.500 kvadrata najatraktivnijeg komada zemlje na samoj pjeni od mora u Budvi - pomoćnog stadiona Lugovi na ulazu u grad, koji je i dalje u katastru upisan na ugašeni fudbalski klub Mogren.

“Ukida se presuda Osnovnog suda u Kotoru i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, a glavna rasprava da se održi pred drugim sudijom”, piše u presudi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva, na čijem je čelu Đorđe Zenović, osporio je rješenje o izvršenju javnog izvršitelja koje je aminovao Osnovni sud, kojim je trebalo da se na ime duga koje nekadašnji prvak Crne Gore u fudbalu isplati 50 hiljada eura N. B. iz Zrenjanina.

Viši sud je time potvrdio da je nedopustivo izvršenje na imovini na kojoj nema upisanog prava svojine nego korišćenja.

Resorni Sekretarijat osporio je sva rješenja koja su unazad nekoliko godina donosili javni izvršitelji, nakon što su brojni dužnici pokrenuli sporove kako bi se naplatili od ugašenog fudbalskog kluba, na koji je jedina imovina ostao komad zemlje na Lugovima.

Kako se FK Mogren, koji je bio u stoodstotnom vlasništvu Opštine vodi kao korisnik parcele, a ne vlasnik, odnosno nema svojinu, to je i Sekretarijat za zaštitu imovine osporio rješenja kako bi se spriječila prodaja višemilionske vrijedne parcele.

Kako piše u obrazloženju Višeg suda, kotorski Osnovni sud je u septembru prošle godine odbio kao neosnovan tužbeni zahtjev Sekretarijata za zaštitu imovine kojim je traženo da se izvršenje određeno rješenjem javnog izvršitelja iz oktobra 2018. proglasi nedopuštenim.

Opština je tražila izuzeće sudije u tom sporu, te da je kotorski sud pogrešno zaključio da je izvršni dužnik FK Mogren postojao kao pravno lice u vrijeme pokretanja izvršnog postupka, odnosno donošenja rješenja o izvršenju javnog izvršitelja.

“Rješenje o brisanju FK Mogren iz registra sportskih organizacija Uprave za mlade i sport donijeto je 27. juna 2016, dok je rješenje o izvršenju donijeto 9. oktobra 2018, u vrijeme kada fudbalski klub nije imao parničnu sposobnost. Prvostepeni sud je propustio da utvrdi činjenicu da parcela koja je predmet izvršenja po svojoj namjeni zelena površina - livada prve klase, da se radi o sportskom objektu, stadionu grada Budve i da samim tim predstavlja dobro u opštoj upotrebi. Samim tim, predmet izvršenja kako je to propisano odredbom člana 203 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju ne mogu biti dobra u opštoj upotrebi. Izvršni dužnik FK Mogren nije vlasnik katastarske parcele, već nosilac prava korišćenja, dakle nema pravo svojine (raspolaganja), pa samim tim izvršenje je nedopušteno”, piše u tužbi Opštine Budva, koju je prihvatio Viši sud.

U presudi Višeg suda se navodi da je prvostepeni sud bio dužan da cijeni činjenice isticane u toku postupka - povjerilac je trebalo da dostavi dokaz da je FK Mogren nosilac prava svojine na toj katastarskoj parceli.

“Ostalo je nerazjašnjeno kako je FK Mogren nakon brisanja iz Registra sportskih organizacija ostao upisan u Registru poreskih obveznika, te kako je i ako upisan na spornim nepokretnostima sa pravom korišćenja istima mogla raspolagati kao titular prava svojine. Zbog svega navedenog, prvostepena presuda je morala da bude ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje”, piše u presudi Višeg suda.

Parcela, čija vrijednost na tržištu se sada mjeri milionima eura, vlasništvo je Opštine Budva, ali spletom okolnosti ostala je uknjižena na FK Mogren, koji je takođe bio u stoodstotnom vlasništvu lokalne uprave.

FK Mogren na osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka Arbitražnog suda Fudbalskog saveza Crne Gore i Osnovnog suda u Cetinju duguje svojim bivšim fudbalerima više od 320 hiljada eura sa kamatama.

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima, trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu navodno se duguje veliki novac, ali ta potraživanja koja su sada počela da isplivavaju nijesu navedena u finansijskom izvještaju, koji je 2016. na posljednjoj održanoj skupštini kluba usvojen, prije nego što je ugašen. Naime, u avgustu 2016. pokušano je oživljavanje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome se stalo. Tada je predočen dug od 4,9 miliona eura.

Nekoliko fudbalera zaprijetilo je Opštini da će pokrenuti krivične postupke zbog, kako su naveli, nezakonitog uticaja koje lokalna uprava vrši na javne izvršitelje i sprječava naplatu potraživanja od Fudbalskog kluba Mogren. Nekadašnja uprava kluba koja je ostala dužna brojnim igračima i trenerima, praktično je svjesno dovela do gašenja kluba, iako je tada, kako tvrde poznavaoci sportskih prilika, bilo dovoljno pola miliona eura da se namire povjerioci i klub oporavi i nastavi sa radom.

Stadion - meta brojnih graditelja i kontroverznih biznismena

Fudbalski klub “Mogren” je prije deceniju i po dobio na poklon od tadašnje DPS -SDP gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje u vlasništvo - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici, na periferiji Budve. U Dubovici je tada javnosti predstavljeno da se planira izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja, što je bila jedna u nizu nerealizovanih megalomanskih ideja.

Ta ideja je pala u vodu nakon što je FK “Mogren” 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim of-šor kompanijama, iza kojih je, prema navodima medija, stajao narkobos Darko Šarić.

FK Mogren je sa firmom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises ltd”, te firmom “Nova star CG”, osnovala novu firmu “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine bilo uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje na Lugovima.

Nakon burne reakcije javnosti, te protesta mještana, kao i dijela simpatizera DPS-a, koji su optužili svoje partijske kolege za mutne radnje, ugovor je raskinut, a najveći dio zemlje vraćen Opštini, dok je parcela od 2.500 kvadrata spletom okolnosti ostala i dalje uknjižena na FK Mogren.

Bonus video: